Myter och sanningar om nyttig mat

Få ämnen har så många myter som just området kost och hälsa. För att hjälpa dig i kostdjungeln granskar vår dietist idag några av de vanligaste kostmyterna. Av allt som sägs, vad är egentligen sant och falskt?

Allt du läser om mat är inte sant

Få ämnen har så många myter som just området kost och hälsa. Kanske beror detta på att näringslära är ett vetenskapsområde med så många självutnämnda experter. Mycket av det vi läser om kost och hälsa är faktiskt inte vetenskapligt baserat utan vad enskilda personer ”tror” eller upplevt själva och det här skapar problem och okunskap.

Vi människor tenderar att blanda ihop korrelation (jag slutade äta gluten och gick ner i vikt) med kausalitet (gluten orsakade min övervikt/jag ”tål” inte gluten). Verkligheten är mycket mer komplex än vad den ofta verkar, när du genomför en kostförändring ändras fler saker än du är medveten om och det kan finna yttre faktorer du inte ser.

Om vi tar exemplet med gluten, så är anledningen till att vissa som utesluter gluten går ner i vikt inte för att själva gluten var orsaken till övervikt, utan för att personen kanske uteslöt många livsmedel som hen tidigare åt mycket av (som råkar innehålla gluten), som bröd, pasta, chips etc och kanske bytte det till energisnålare alternativ. Det är alltså problematiskt att inhämta fakta kring kost och hälsa från människor som utgår från egna erfarenheter, men inte är insatta i forskningen.


Myter och sanningar om nyttig mat

För att hjälpa dig i kostdjungeln granskar vår dietist idag några av de vanligaste kostmyterna. Av allt som sägs, vad är egentligen sant och falskt?


Man går ner i vikt av att äta chili, ingefära och äppelcidervinäger

Falskt! Förvisso kan stora mängder av chili öka förbränningen, men detta är marginellt och otillräckligt för att det skulle kunna orsaka en viktnedgång. Äppelcidervinäger kan möjligen sänka GI-värdet på en måltid som gör att du håller dig lite mättare, men även denna effekt är begränsad. Det är inte detaljer som enstaka ”superfoods” som avgör viktnedgång, utan helhetsbilden och hur mycket energi du äter och gör av med över tid.


Det är bra att ”detoxa” kroppen ett par gånger per år, annars lagras gifter

Falskt!
Det finns inga vetenskapliga belägg för att en detox skulle behövas för att rensa kroppen på gifter. Tvärt emot har studier visat större mängder av gifter i kroppen vid en detox, detta beror på att man ofta tappar vikt snabbt och frisätter ämnen från fettmassa. Att snabbt tappa i vikt är oftast inte förenat med en långsiktig strategi, utan leder lätt till en ny viktuppgång. Dessutom är det för många en obehaglig upplevelse. Och vet du vad? Det här med att ”rensa kroppen från toxiska ämnen? Det är något som levern, lymfsystemet, njurarna, samt mag- och tarmkanalen sköter alldeles utmärkt. och att använda sig av detox är därför helt onödigt.


”Jag går inte ner i vikt för att jag äter för lite”

Falskt! Det här är en vanlig upplevelse hos många, men faktum är att matintaget är avgörande för den kroppsvikt du har. Att äta för lite kan förvisso göra att vissa energiprocesser, som menstruationscykeln hos kvinnor i fertil ålder, går ner i ”sparlåga”, men din metabolism kan inte regleras ner så mycket att det omöjliggör en viktnedgång. Många studier har visat att vi underskattar hur mycket vi äter, och att när matintaget kontrolleras och minskar går personen ner i vikt.


Ketchup innehåller mer antioxidanter än färska tomater

Sant! I tomater finns lykopen, en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. För att kroppen ska kunna ta upp lykopenet krävs dock att tomaterna hettas upp, vilket bland annat görs vid framställandet av ketchup. Så just ur det perspektivet är ketchup super! Vill du veta mer om olika sorters ketchup och vad som kan vara bra att tänka på? Gå till inlägget här. (Spoiler - det spelar inte så stor roll, mängden socker blir försumbar med tanke på mängden man oftast äter…)


Gluten ska undvikas även om man inte har celiaki/glutenintolerans

Falskt!
Gluten är faktiskt ett protein som finns i vete, råg och korn. Personer som har celiaki reagerar med en autoimmun reaktion i tunntarmen när de äter gluten, vilket på sikt leder till skador på tarmen om man fortsätter inkludera det i sin kost. Men för personer som inte har celiaki sker inte alls den här reaktionen och det samlade evidensen ger inte stöd för myten att det skulle vara skadligt för andra. Dock finns gluten bland annat i produkter som vissa äter för mycket av, som bröd, bakverk, pasta, kakor, Detta innebär inte att gluten bör undvikas.


Det är bättre att dricka läsk naturligt sötad med socker än sötningsmedel

Falskt! Denna myt är ihärdig. Men faktum är att det finns oerhörda mängder studier som påvisat att lightläsk är ett bättre alternativ än sockersötad läsk för vikt och hälsomarkörer. Inte heller finns det något som tyder på att det skulle vara cancerogent eller skadligt. Dock kan all läsk, sötad som osötad, påverka tandhälsan negativt, så ur det perspektivet ska vatten vara törstsläckaren du tar till oftast.


Nötter är mer kaloririkt än smågodis

Sant! I en undersökning uppgav sex av tio svenskar tror att det var tvärtom, men blandade sorters smågodis är mindre energirikt än nötter. Detta innebär inte att godis är ”nyttigare”, nötter bidrar med hälsosamma fettsyror och minerlaer bland annat och det finns en hel del studier som visar en koppling mellan nötter och hälsosam vikt och hälsomarkörer. Men det är bra att känna till att nötter är energirika och hälsosamma.


Färska grönsaker är bättre än frysta, ur ett näringsperspektiv

Falskt! I en studie uppgav 50 % att de trodde på denna myt. Faktumet är att grönsaker oftast fryses in direkt efter skörd vilket stoppar nedbrytningsprocesser. Frysta grönsaker innehåller därför faktiskt mer näring än färska grönsaker i butiken, eftersom de färska grönsakerna redan tappat en del av näringen. 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna