Petra Månström och Pischa Strindstedt om träning och mens

Petra Månström, journalist och löpcoach, och Pischa Strindstedt, personlig tränare känd från bland annat Biggest Loser, svarar på frågor om träning och mens.

Dagens rekommendationer kring träning baseras till stor del på forskning gjord på män och tar därför därför inte hänsyn till den kvinnliga menstruationscykeln – som faktiskt påverkar prestation och effekt. I samband med internationella mensdagen den 28 maj har vi fått chansen att fråga Petra Månström, journalist och löpcoach, och Pischa Strindstedt, personlig tränare känd från bland annat Biggest Loser, om just träning och mens. 

Hur tänker du kring träning och mens, Pischa?

Jag tränar väldigt många kvinnor och upplever att många missar sambandet mellan mensen och träningen och hur det påverkar kroppen. De blir förvånade över att de känner sig trötta, energilösa och vätskefyllda trots att samma sak sker varje månad. Vi behöver absolut prata mer om mens, hormoner, påverkan på kroppen och hur man kan anpassa träningen därefter. 

 

 

"jag hade önskat att det var mindre tabubelagt att prata om mens i allmänhet och mens och träning i synnerhet"

– Petra Månström

 

 

Hur påverkar träningen din mens, Petra?

Jag tycker att effekten är enbart positiv. Mensvärken minskar och jag känner mig gladare och piggare.

Hur påverkar mensen din träning, Pischa?

Jag blir oftast mer vätskefylld, känner mig uppblåst och lite mindre "klar" i huvudet men styrkan påverkas inte negativt. Jag lyssnar på kroppen och har koll på när jag får min mens, så jag vet att jag kan vänta mig detta från kroppen när det är dags. Då brukar jag anpassa träningen till känslan jag har. 

Anpassar du din träning efter din menscykel, Petra?

Jag känner mig svagare och mindre sugen på tuff träning under själva mensen och jättesugen på tuff träning direkt efter mens. Jag går på känsla och anpassar de gånger jag behöver – oavsett var i menscykeln jag befinner mig.

 

 

"jag försöker hålla mina rutiner som vanligt under mensen, men känner efter om jag behöver sakta ner eller om jag kan utnyttja extra power"

– Pischa Strindstedt

 

 

”matchi"

Har du några tips kring träning och mens, Pischa?

Forskningsresultat visar att styrketräning under menstruationscykelns första två veckor har bättre effekt på muskelkraft, muskelstyrka och muskelmassa jämfört med träning de sista två veckorna. Och tänker man på detta så kan man faktiskt känna att det är så. Ett tips är att föra anteckningar, till exempel skriva träningsdagbok, för att få lite mer koll på vad som händer och när – då blir det lättare att lyssna på vad kroppen behöver och mår bra av. 

 

Källa:

https://www.idrottsforskning.se/tips-och-traningsrad-speciellt-for-kvinnor/


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna