Sandra Hzumba

Zumba Fitness på NW

Publicerat: av Hälsocoachen

Hej Sandra Hagkvist, instruktör på Nordic Wellness Backaplan! Berätta kort om dig själv och hur det kommer sig att du blev instruktör just den här träningsformen.

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om både dans och träning och jag tycker att ZUMBA ger en väldigt bra kombination av just detta. Har alltid tyckt att ZUMBA är en väldigt rolig träningsform och jag tänker inte på att jag tränar när jag är inne i ett pass. Dessutom tycker jag väldigt mycket om musiken.

Hur är ett vanligt Zumbapass upplagt?

Tanken med ZUMBA FITNESS är att det är musiken som ska styra koreografin, att det ska vara roligt och att det samtidigt ska ge bra träning. Stegen ska vara enkla så att så många som möjligt kan hänga med. Givetvis så kan svårighetsgraden varieras lite, men tanken är att det ska vara enkla steg.

Stegen ska även vara återkommande. Om man har gjort vissa steg till ett visst musikstycke så ska samma steg göras om samma musikstycke kommer igen. Exempelvis om man gör vissa steg till refrängen så ska samma steg återkomma vid nästa refräng. Detta för att man ska kunna hänga med så bra som möjligt, och hänger man med får man mer sannolikt bättre träning då man kan ta ut stegen ordentligt och tycker att det är roligare. När jag instruerar står jag för det mesta med ansiktet mot deltagarna. Tanken är att instruktören inte ska prata för mycket, deltagarna ska njuta av musiken och stegen.

Jag instruerar mestadels 60minuterspass och då börjar jag med tre uppvärmingslåtar  för att både deltagarnas och min kropp ska komma igång. Även hjärnan kommer igång och värms upp så det blir lättare att ta efter stegen.  Därefter är det tio låtar med varierande dansstilar. Salsa, cumbia, merengue och reggeaton är dansstilar som alltid ska finnas med under ett pass. Jag avslutar med en låt nedvarvning och stretch.

Varför ska fler våga testa på den här träningsformen tycker du?

Därför att det är så roligt! Musiken är glad och peppande, och det brukar vara så otroligt mycket energi i rummet innan, under och efter passet.

Hur ofta tycker du att man bör träna det här passet?

Oj…svår fråga. Så ofta som man känner att man orkar helt enkelt!

Ska man tänka på något speciellt första gången man testar?

Att ge det ett par gånger och att våga släppa spärrar. Alla är så upptagna av sig själva att ingen tänker på om någon annan gör fel eller bryr sig om hur det ser ut. Många är rädda att ZUMBA FITNESS är ett renodlat danspass, och det kanske man kan tro vid första anblick, och att man måste ha dansat innan för att ens klara av att hänga med i passet. Visst kan det vara lättare att hänga med om man dansat innan, men det är absolut ingen nödvändighet! Ge det ett par gånger så brukar det släppa. Dessutom är passet ett FITNESS-pass, det ska ge träning! Och vad kan vara bättre än att få dansa loss samtidigt som svetten rinner?  

Om man vill träna för dig, när och var har du dina gruppträningspass? Skriv gärna med alla typer av pass du instruerar.

Jag har fasta ZUMBAFITNESS pass på lördagar på Backaplan mellan 10.10-11.10.

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna