Längdskidåkning157.jpg

Så funkar det

 

Innan du åker

Du/ni behöver inte vara medlem på Nordic Wellness eller förboka dig för att åka skidor hos oss på Skidome. Alla är varmt välkomna!

Du köper ditt skidpass till Nordic Wellness Skidome i vår reception under våra bemannade tider. Se vår prislista för aktuella priser och kort. När du har ditt kort är anläggningen öppen för dig även under våra obemannade tider varje dag. (Se fliken öppettider för mer info)

Har du med dig egna skidor ställer du dem i skidstället, innanför vår reception, innan du byter om. Inga skidor i omklädningsrummen. 

BYTA OM OCH DUSCHA

Du byter om och duschar i de fräscha omklädningsrummen hos oss på Nordic Wellness. Tillträde till relaxavdelningen med två jacuzzis samt torr- och våtbastu kostar 120 kr/person eller 199 kr/månad på autogiro.

Ingång till skidome

Ingången till Nordic Wellness Skidome är via slussen i Intersports skidbutik. 
När skidbutik är stängd går du in via slussen i Skilodgen. Öppna slussen genom att hålla upp ditt medlemsarmband eller dagskort mot läsaren.

Snön/Spåren

Som standard har vi två klassiska spår och ett skatespår i Nordic Wellness Skidome. Vepor och koner markerar banan. Spåren startar vid vepan där det står START Klassiska spår/ och skate vid START skate. Respektera skatebädden och kör ej klassiskt där.

Omkörningsspår är vänsterspåret, så vill du ta det lite lugnare ligg i högerspåret.

Vår bana i Skidome är hyfsat flack men i den kortare backa som finns ser vi gärna att spåren finns kvar så länge det bara går för dem som vill njuta av dem och diagonala upp. För dig som behöver saxa (gå med skidorna som ett V upp) gör det därför gärna i skatebädden utanför spåren och inte i spåren, så håller de sig bättre. Tack!

Om inte annat anges så gäller följande: Serneke har hand om pistning av spår och snötillverkning. Pistning och spårpreparering sker nu max två gånger per vecka. Alltid pistning söndagar efter stängning och ytterligare en dag vid behov. Beror helt på beläggning i hallen. Att vi väljer att inte pista oftare är för att spara snön, då för frekvent pistning kan leda till "sönderkörd" snö som ej binder ihop. Vi jobbar hela tiden med att försöka förbättra snöförhållandena.  

Backen upp till fotbollsplanen är brant så nybörjare rekommenderas att välja det alternativa spåret (spåret bredvid väggen). 

Vid frågor kring pistning/snötillverkning så kontakta Serneke. ola.serneke@serneke.se 

valla

Börja med att rengöra dina skidor från ev. gammal fästvalla. Detta gör du t.ex. med vallaborttagningsmedel (vallaväck). Efter det använder du ett sandpapper (nr 100) för att "rugga upp" ytan lite. Därefter är det alltid bra att grundvalla skidorna så att din valda fästvalla sen sitter längre.

Grundvalla gör du antingen genom att värma in ett sk. grundvax eller ett kallare klister med ett vallajärn alt. använd klisterspray. Låt skidorna vila efteråt. Sen lägger du på din valda fästvalla. I hallen ligger temperaturen mellan -2 till -4 grader. Fästvallor i temperaturspannet ca +1 till -3 grader funkar fint. T.ex Skigo HF röd, orange, Rode TOP line VXPS, Swix VR55, Vauthi "silver" eller "pink". Lägg på 4-5 tunnare lager och klossa ut mellan varje lager. Tejp funkar också fint i hallen samt vallningsfria skidor.

Glid: Kylslingorna i marken håller -8 grader och temperaturen i snön ligger på ca -4. Glidvalla som funkar i hallen är t.ex Skigo lila eller Swix LF7.

Du värmer in din valda glidvalla med vallajärn och sen använder du en s.k. sickel och sicklar (drar bort glidvallan) skidorna och därefter borstar du dem. Viktigt att både sickla och borsta i skidans åkriktning.

Vi har vallaställ i hallen, uppe på hyllan, som man gärna får använda för egen vallning. Det finns även vallajärn att låna. Säg bara till i vår reception.

Vallservice finns även att köpa på Intersport.

Skidor

Har du inte egna skidor så kan du hyra det på plats hos Intersport. Där får du alltid nyvallade och fräscha skidor. Observera att Intersport har andra öppettider än vad vi på Skidome har. Läs mer om öppettider och priser för hyrskidor på Intersports hemsida. Intersport

kläder

Att ha bra och funktionella kläder på sig när man åker längdskidor är viktigt. Ett underställ i funktionsmaterial och överdragsbyxor/tights samt träningsjacka. Mössa/pannband och handskar är alltid skönt att ha, då man vill vara varm om händer och huvud.
Har du inga skidkläder kan du hyra det på Intersport. Läs vad det kostar på Intersport

Barn 

Barn under åtta år går in gratis tillsammans med målsman. Som målsman ansvarar du hela tiden för ditt barn så att besöket på Skidome blir en trevlig upplevelse för ditt barn och för andra besökare. 

Vi har också en Kidz Club intill receptionen där barnen kan vara i lugn och ro, spela spel eller leka med andra barn. Läs mer här. Kidz club 

Hyra skåp

Vi har skidskåp som våra medlemmar kan abonnera för att förvara sin skidutrustning i. Hyra 200 kr/månad. Uppsägningstid 2 månader gäller. (I praktiken innebär detta att du/ni kan hyra ett skåp och säga upp avtalet samma dag. Då löper kontraktet 2 månader som du/ni betalar för). Välkommen att teckna ditt abonnemang i vår reception.

ordning och reda

Hjälp oss gärna att hålla rent och snyggt i vår hall. Det finns papperskorgar inne i hallen så kasta ditt skräp där och inte i snön. Och gå inte ut med vanliga skor på snön utan använd då tossor. Vi vill hålla snön så ren det bara går.