Energibollar: perfekt mellanmål för dig som tränar
Publicerat: av Sierra De GoldsmithLetar du efter snabb energi mellan träningspassen? Här kommer ett recept på nyttiga energibollar.
Skribent: Sierra de Goldsmith
Mellanmål: bra för dig som behöver regelbunden påfyllning!
Många är duktiga på att planera och prioritera för huvudmålen, men glömmer lätt bort mellanmålen. Alla är inte i behov av mellanmål, men för dig som tränar hårt och ofta kan det behövas fyllas på mellan passen. Förut var det dessutom otroligt svårt att hitta bra mellanmål ute i kioskerna eller på café, men där har utvecklingen gått framåt en del, även om det fortfarande kan vara svårt att hitta bra alternativ.
Billigt, enkelt och lätt att ha med sig
Det bästa alternativet är självklart att laga och ha med dig ditt eget mellanmål. Det behöver inte vara särskilt svårt eller tidskrävande heller! Här är ett av mina favoritrecept på energibollar. De är veganska, nötfria och för dig som har celiaki gör du dem enkelt glutenfria genom att välja så kallad ren (fri från kontaminering av gluten) havre.
Recept, nötfria chokladbollar med havre
Smakar, tro et eller ej, bättre än "vanliga" chokladbollar gjorda på socker och smör. Du bara måste testa! Funkar bra som tilltugg till tre-kaffet inför eftermiddagspasset, eller som avrundning på lunchen när matlådan visade sig vara lite för liten. Jag ska erkänna att de även fungerar ypperligt som lördagsgodis...
Ingredienser (ca 16 st):
- 2,5 dl havregryn
- 150 g urkärnade dadlar
- 3 msk pumpafrön
- 2,5 msk kakao
- 1 tsk kanel (valfritt)
- 1 tsk snabbkaffepulver utrört i 2-4 msk hett vatten
- Nypa flingsalt
- Kokosflingor att rulla bollarna i
Gör så här:
1) Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller med stavmixer tills du får en jämn massa.Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre.
2) Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Gillar du inte kokos? Rulla bollarna i hackade nötter eller en blandning av kakao och kanel.
3) Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.
Det blir inte enklare än så!
/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent