Ris a la malta utan socker och med hela 50 g protein per portion
Publicerat: av Sierra De GoldsmithProteinrikt julfika du kan slänga ihop i ett nafs!
Skribent: Sierra de Goldsmith
Juldesserrt i ny tappning
Häromdagen vaknade jag och kände JULSUGET! Var egentligen sugen på risgrynsgröt, men hade varken grötris eller mjölk hemma. Däremot hade jag en liten portion råsris från middagen kvällen innan, samt keso och osockrad vaniljkvarg i kylen. Jag blanda samman allt och serverade med kanel och en clementin i bitar.
Gissa om det blev gott! Smakade i princip likadant som den klassiska juldesserten "Ris à la Malta", men med betydligt mer protein (över 50 g protein/portion!) och utan socker och grädde. Använder du råris som jag höjs näringsvärdet och fiberhalten ytterligare. Passar bra som frukost, dessert, eller varför inte ha med det i en matlåda och använda som som återhämtningsmål efter träningen? Komplettera med en knäckemacka eller ett par morötter så har du fixat middagen nästa gång det krisar!
Ris a la malta
Ingredienser (1 stor portion/2 små)
- 2 dl osockrad lättkvarg, naturell eller vanilj
- 2 dl naturell keso
- 0,5-0,75 dl vatten
- 1 dl färdigkokt ris
- 1 krm vaniljpulver
- Till servering: En clementin i bitar, ev. lite kanel eller lite lättsockrad sylt/tinade bär.
Gör så här
- Blanda alla ingredienser förutom clementin och kanel. Späd eventuellt med vatten om du vill få en lösare konsistens.
- Servera med tillbehören. Vill du ha en ännu sötare smak kan du strö över lite sötningsmedel.
Näringsvärde per portion (hela satsen, inklusive clementin)
- Kcal: 466
- Protein: 52 g
- Fett: 11 g
- Kolhydrater: 37 g
/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent