grönsmoothie.jpg

5 sätt att använda övermogna bananer

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Minska svinnet och laga laga hälsosamma maträtter genom att använda dina bruna bananer i matlagningen. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

En naturlig sötma

Brukar du slänga dina övermogna bananer? Då är det dags att tänka om! När bananer mognar utvecklar de en intensiv sötma som vi kan ta till vara i matlagningen då det kan ersätta annan sötning, som socker, sirap eller honung. Till skillnad från socker ger bananen, förutom sötma, även en hel del näring och fibrer. Resultatet blir en mer hälsosam maträtt. 

Här kommer fem av mina favoritrecept som tar tillvara på bananens naturliga sötma. Och du, resultatet blir faktiskt bäst om bananerna är sådär riktigt övermogna, bruna med stark doft - jag lovar! Så minska svinnet och våga använda dina bortglömda frukter till helgfrukosten eller söndagsfikat istället. 

 

1. Proteinrik banankaka med valnötter och chiafrön. 

Min absoluta favorit är denna banankaka med valnötter och kanel. Den är proteinrik och passar bra som frukostmacka, som tilltugg till kaffet eller varför inte som återhämtningsmål efter morgonpasset? Jag äter den naturell, eller med en vällagrad hårdost eller färskost. Receptet hittar du på Styrkelabbets hemsida i ett inlägg jag skrev där ett par år sedan. Du hittar inlägget HÄR

 

2. scones

Ett av de mest populära recepten här på Nordic Wellness Hälsoblogg är mina glutenfria bananscones med bland annat mandelmjöl. Passar lika bra som nödmiddag med ett par stekta ägg, som frukost eller lyxfika. Receptet finner du HÄR

 

3. fluffiga Bananpannkakor

Enklare än så här blir det inte. Blanda 2 hela ägg och 1 banan, gärna övermogen. Stek små plättar på medelhög värme och servera med bär och en klick  kvarg. Ett annat favoritrecept är dessa tunna proteinpannkakor gjorda på bland annat banan, proteinpulver och äggvita. 

 

4. Nicecream

Perfekt när du har övermogna bananer hemma men inte hinner laga något just nu. Skivar bananerna, lägg dem i en plastpåse och frys in. När glassuget slår till, ta fram de frusna bananskivorna, låt tina ett par minuter och mixa sedan i en matberedare eller med en stavmixer. Klart att äta! För tips på smaksättning se inlägget HÄR

 

5. Grön smoothie

Ytterligare ett användningsområde för de frusna bananslattarna i frysen är att använda dem i en smoothie. De passar väldigt bra när övriga ingredienser inte är så söta och för att balansera upp smakerna när mycket beska ingår. Ett exempel på en riktigt bra blandning är spenat eller grönkål, citron och frusen banan. Genom att tillföra mer matiga ingredienser och mindre vätska får du en "smoothiebowl" som kan ätas med sked. Toppa exempelvis med jordgubbar, granola eller kokoschips. 

 

Har du andra tips på hur man kan använda sina övermogna bananer? Eller har du kanske fler tips på temat "minska svinnet"? Kommentera gärna på vår Fcebooksida under delningen av hälsobloggen. 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna