Dags för en nystart
Starta 2022 starkt med nya hälsosamma vanor.
Fresh start effect
Psykologisk forskning visar att vi har lättare för att ta tag i en förändring när vi har en naturlig nystart i kalendern, som ett nytt år, ny vecka eller efter att vi precis fyllt år.
Kanske känner du igen dig i suget av att ”ta tag i dig själv” vid nyår? Det här fenomenet kallas för fresh start effect och är en tacksam hjälp för att komma i gång med nya hälsosamma vanor.
Tips för varaktig förändring
Så hur får man sina nya vanor att hålla i tillräckligt länge för att ge resultat? Det är inte en slump att gymmen fylls i januari för att åter tömmas i februari-mars… Att hålla nya rutiner över tid är svårt.
Verkligheten med dess problem kommer ikapp oss, och det kostar oss väldigt mycket att göra saker på nya sätt, i alla fall inledningsvis. Lyckligtvis finns det mycket kunskap inom det här området, och bra och effektiva tips kring hur du håller uppe motivationen i det långa loppet.
Effektiva mål
Genom att sätta upp personliga mål är det lättare att hålla motivationen över tid. Ta dig därför tiden att fundera över vad du vill åstadkomma i år? Ta hjälp av tipsen nedan för att göra målet så smart som möjligt.
1. Var specifik
Genom att välja ett tydligt och mätbart löfte ökar du dina sannolikheten för att du faktiskt genomför det. Undvik därför diffusa mål som att ”äta bättre” eller ”träna mer”. Skriv ner så tydligt du kan vad du vill åstadkomma och hur du ska ta dig dit. Ett exempel på ett specifikt nyårslöfte är exempelvis: ”Träna styrketräning 2 gånger och ta minst 3 lunchpromenader per vecka”.
2. Positiva mål
Välj mål som innebär att du SKA göra en sak, inte att du INTE SKA göra något. Det är exempelvis mycket mer framgångsrikt att sätta målet: ”jag ska äta godis enbart på lördagar och att ta en frukt när jag känner mig sugen övriga dagar”, i stället för löftet ”inte äta godis”.
3. Använd dig av delmål
Hur ska du veta att du är på rätt väg? Dela upp ditt stora mål i mindre delmål. Välj ut några datum för utvärdering och när det är dags att avsluta projektet.
4. Gör det viktigt för dig
Kan låta självklart, men tyvärr väljer många ett nyårslöfte baserat på borden. Fundera över varför ditt mål är viktigt för dig och ditt liv.
5. Undvik ”allt eller inget ” - tankefällan
Det är mänskligt att hamna i svart-vitt tänkande och tänka att en vecka där du inte följer löftet innebär att allt är förstört. Påminn dig regelbundet att det är dina beteenden över sikt och på det stora hela som avgör effekten.
6. Belöna dig!
Unna dig något härligt när du uppnår dina delmål och huvudmål. En härlig massage när du lyckats dra din kroppsvikt i marklyft? En köksapparat när du lagat en ny vegetarisk rätt i veckan under en hel månad? Små gåvor till dig själv hjälper dig hålla motivationen uppe över tid och det blir enklare för dig att se att du faktiskt gör framsteg.
Vill du läsa mer om fresh start effect och smarta mål? Kolla in denna bloggpost.
Vi önskar dig en härlig ny start på det nya året!
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare