Detox, behövs verkligen det?

Ut med det gamla…eller?

Efter semestern upplever många ett starkt behov av att börja på ny kula och kompensera för det ohälsosamma leverne man upplevt sig ha under ledigheten.  Det här är del av ett psykologiskt fenomen som kallas ”The Fresh Start Effect” och i grunden är positivt då det ger oss kraft och motivation till att förändras till det bättre.

Förespråkare av detox utnyttjar dock det här till fullo, med mängder av påståenden i sin marknadsföring kring hur du genom en ”avgiftningskur” kan rensa kroppen från diverse gifter och börja ditt nya hälsosamma liv. Men stämmer verkligen det här, behöver vi detoxa kroppen från gifter? Svaret är ett rungande NEJ. Ska sanningen fram är detox ovetenskapligt och kan ibland ge motsatt effekt.

Det vetenskapliga underlaget för detox

Det finns inga vetenskapliga belägg för att en detox skulle behövas för att rensa kroppen på gifter. Tvärt emot har studier visat större mängder av gifter i kroppen under en detox, detta beror på att man ofta tappar vikt snabbt och frisätter ämnen från fettmassa. Att snabbt tappa i vikt är oftast inte förenat med en långsiktig strategi, utan leder lätt till en ny viktuppgång. Dessutom är det för många en obehaglig upplevelse.

 

Kroppen är sitt eget reningsverk

Att rensa kroppen från toxiska ämnen är något som levern, lymfsystemet, njurarna, samt mag- och tarmkanalen sköter alldeles utmärkt. Så länge som dina njurar och din lever fungerar som de ska behöver du inte fundera på att detoxa din kropp och att använda sig av detox för detta ändamål är därför helt onödigt.

 

Risker

Att genomföra en detox kan ge en falsk känsla av att leva hälsosamt, vilket gör att man kanske inte tar tag i de faktorerna som verkligen spelar roll för hälsan, som sitt generella matintag, alkohol- och tobaksvanor samt träning. Det finns en risk att man lever extra onyttigt, om man vet att man ska göra en detox efteråt vilket inte är bra för hälsan. Dessutom finns det risker med en snabb viktnedgång, som att det är svårare att behålla den nya vikten, koncentrationssvårigheter, yrsel och sämre prestation.

Du som är i riskzonen för att utveckla en ätstörning bör inte detoxa då det är en typ av fasta som kan trigga ätstörda tankar, känslor och beteenden för dig som har en sårbarhet.  Personer med allvarliga sjukdomar, njurproblem, diabetes etc. bör inte göra en detox utan att konsultera läkare.

 

Slutsats

Detox är ett försäljningsknep som saknar evidens och inte behövs för att kroppen ska fungera optimalt. Njut gärna av perioder av nyttig och fräsch mat och goda juicer om du känner för det, men köp inte den falska marknadsföringen om att du behöver en detox.

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare

 

Länkar:

You can’t detox your body (the Guardian)

Inga bevis för att detox fungerar (Råd & Rön)

Fresh start effect (Nordic Wellness)

Avgiftning av kroppen rena bluffen (Sveriges Radio)Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna