För trött för att morgonträna?

Här kommer 7 praktiska råd till dig som vill träna på morgonen (men har svårt att vinna över snoozeknappen).

Varför ska du träna på morgonen?

Att träna på morgonen känns säkert omöjligt om du inte redan gör det. De som är igång berättar gärna att charmen med morgonträning är att det ger en bra start på dagen...

 

Men hur lyckas någon från första början?

 

En av fördelarna som jag ser är att träningen blir gjord. Egentligen spelar det ingen roll om du tränar på morgonen eller kvällen. Men morgonträning blir gjord direkt. Och då minskar naturligtvis risken för att du råkar prioritera bort träningspass mot något annat.

Om du blir trött under dagen så är passet redan gjort och kan göra att du påverkas mindre av motivationsbrist.

 

ATT TRÄNA PÅ MORGONEN KAN GE DIG ENERGI

För vissa har morgonträning en uppiggande effekt och gör att man både presterar bättre och mår bättre mentalt under hela dagen. Däremot berättar andra hur morgonträning ger en seg känsla i kroppen och gör att de nästan känner sig lite febriga under dagen.

 

Du får helt enkelt testa ett par gånger för att lista ut hur just din kropp reagerar.

– För det tar tid att vänja kroppen.

 

Bara för att du testat att träna på morgonen en eller ett fåtal gånger så vet du inte säkert hur du påverkas av morgonträning på sikt. Du behöver en tillvänjningsperiod för att kroppen och energisystem ska ställa om och för att du mentalt ska komma in i vanan av att röra på dig vid en annan tid än vad du är van.

Så ge inte upp, utan att testa flera gånger innan du bestämmer dig.

7 tips för att komma igång med morgonträning

Det stora problemet för många är att fysiskt hitta den mentala kraften på morgonen för att ta börja träna. Väl på plats brukar det gå bättre. Här kommer 7 tips som kan hjälpa dig sänka tröskeln för att komma igång.

 

1. PACKA TRÄNINGSKLÄDER KVÄLLEN INNAN

Det här är den absolut viktigaste punkten och den kan göra större skillnad än du tror. Packa i ordning din väska och ställa fram dina träningskläder kvällen innan. Gör det så lätt som möjligt för dig att komma iväg, då ökar chansen för att du faktiskt lyckas.

 

2. HITTA DITT MORGONMÅL (ELLER DRYCK)

För vissa hjälper det att äta en minifrukost, bara en kaffe eller en energidryck för att kicka igång kroppen. Andra tycker att det är enklast att träna fastande och äta efter. Testa dig fram och förbered så mycket som möjligt i förväg, då behöver du inte ta några beslut eller ordna med maten på morgonen.

Testa de här recepten på frukostmat som går att förbereda kvällen innan.

 

3. VISUALISERA

Om du bestämt dig för att morgonträna, se framför dig hur du går upp, tar dig iväg, utför passet och får energi under dagen. Det kan ge dig den där lilla knuffen som krävs för att komma upp och iväg!

 

4. LÄGG DIG I TID

Om du ställer klockan tidigare behöver du också lägga dig tidigare. Att sova mindre för att få in träningen är generellt en ganska dålig idé. Så försök att få in en regelbunden sömnrutin där du lägger dig och går upp ungefär samma tid varje dag.

 

5. PLANERA MED ANDRA

Att boka in träningen med en eller flera vänner gör det betydligt enklare att komma iväg. En annan och förvånansvärt effektiv strategi, är att lägga ut att du ska morgonträna på Instagram eller liknande. För många känns det viktigt att hålla sig till planen (även när sängen lockar).

 

6. GÖR EN REALISTISK PLAN

Gör inte extrema eller snabba livsstilsförändringar. Börja långsamt och öka successivt. Kanske börjar du med att gå upp en halvtimme tidigare och gör yoga hemma. När det är dags att trappa upp tar du dig till gymmet för ett lättare pass på crosstrainern. Och till sist? Ja då bokar du glatt intensiva spinningpass 06.45 flera dagar i veckan!

 

7. HITTA DIN MOROT

Fundera på varför du vill träna på morgonen. Är det för att få det gjort? För att få energi? För att må bra? När du vet varför du tränar kan du lättare fokusera på vad du får ut av att lyckas. Du kan också testa att belöna dig själv! Unna dig cafékaffe efter passet eller en lyxig frukost. Kan favoritpasset med favoritinstruktören motivera dig till att träna kanske?

Hur du än lägger upp det, försök göra morgonträningen till något du kan se fram emot. Lycka till!

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna