På måndag ska jag börja träna

Känns det lättare att börja något nytt på måndagar? Då kan det vara ”Fresh start effect” som är i farten. Ett fenomen som förklarar att du kan ha lättare att motivera dig till att starta en ny vana, med hjälp av kalendern.

Fresh start effect

Det finns ett psykologiskt fenomen som heter ”Fresh start effect”. Fenomenet innebär att vi har lättare att motivera oss med hjälp av en nystart. Vi kan med andra ord använda kalendern för att börja träna, äta annorlunda eller gå och lägga oss tidigare på kvällen!

Den 1 januari är tveklöst det bästa exemplet. Men måndagar, första dagen efter vi fyllt år, dagen vi fyller jämnt eller att komma hem från semestern kan fungera minst lika motiverande.

Vad som händer är att du får ett blankt blad framför dig. Det ger dig chansen att lägga det du är missnöjd med bakom dig – och från och med nu kan du ­leva ditt nya liv så som du vill ha det.

 

Fungerar Fresh start effect?

Kortsiktigt är denna effekt kraftfull och kan hjälpa dig att bryta dig loss från inbyggda ovanor och slentrianmässiga beteenden som är dåliga för dig. Problemet är bara att glöden svalnar efter ett tag.

När vi kastar oss in i nya åtagande har vi svårt att föreställa oss hur det kommer kännas när motivationen dalar. Det är nämligen sannolikt att du inte kommer att vara lika motiverad hela tiden. Och när det händer kan det vara svårt att fortsätta…

 

Håll glöden levande!

Ta februari som ett exempel – den stora utmaningen för nyårslöftet! Det är fortfarande mörkt och kallt, och det börjar bli svårt att motivera träningen efter jobbet. Eller så känns det trist att gå den där promenaden på lunchen. Eller så frågar du dig hur man någonsin ska orka laga veckans matlådor på söndag när soffan är så förföriskt mjuk?

För att hålla igång beteendet du bestämt dig för så krävs det att du påminner dig om varför du valde att påbörja vägen mot ditt mål från första början. Det är trots allt du som har valt att göra den här förändringen.

Kan du visualisera hur det skulle känns att lyckas uppnå ditt mål? Om du inte gav upp nu?

Involvera någon du litar på och berätta att du tycker det är svårt att hålla igång träningen, maten eller vad det nu kan handla om. Kanske har de tips eller kan ge dig stödet du behöver för att fortsätta?

VÄLJ SMARTA MÅL 

En modell för att formulera mål som är hållbara är den så kallade SMART-modellen. I korthet innebär modellen att målet ska ha följande kännetecken: Specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsatt. 

 

SPECIFIKT

Målet ska vara tydligt och konkret. Undvik vaga mål som att "äta bättre och träna mer". 

Ett bättre exempel är: "Träna två styrkepass och ett konditionspass per vecka samt ta morgonpromenad på lördag och söndag".  

 

MÄTBART

Målet ska gärna vara mätbart med objektiva mått. Det är till fördel om målet går att dela upp i delmål som du kan mäta, för att följa din progression.

Exempel: "Springa 5 km under 30 minuter den 30 juli. I april ska jag klara 4 km på 20 min". 

 

ACCEPTERAT

Det ska vara ett mål som är viktigt för dig och som du genuint vill uppnå. 

 

REALISTISKT

Målet ska vara genomförbart och du ska tro på din egen förmåga att klara av det. Då ökar sannolikheten för att du faktiskt genomför det!

 

TIDSATT

Målet ska ha en tydligt utsatt och realistisk tidsram.

Exempel: "Jag ska uppnå mitt kortsiktiga mål den 30 april och mitt långsiktiga den 30 juli".

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna