Lär känna din mage
Så ger du din mage de bästa förutsättningarna. Vi ger dig kosttips som gynnar tarmhälsan.
Tarmfloran - ett ekosystem av bakterier och mikroorganismer
Tarmfloran, eller tarmbiotan som den också kallas, är summan av de triljoner olika bakterier och mikroorganismer som lever i tarmen. De här organismerna utgör ett komplext system och påverkar även vår hälsa på olika sätt.
Exempelvis bildar organismerna i tarmen gynnsamma ämnen som kroppen sedan kan ta upp och som exempelvis kan påverka nivåerna av blodfetter. Tarmfloran utgör också en stor del i kroppens immunförsvar.
Komplext samspel mellan tarm och hälsa
Det finns en hel del forskning om hur tarmfloran påverkar vår hälsa och hur vi kan påverka vår tarmflora. Men egentligen vet vi väldigt lite om det här komplexa samspelet mellan tarmen och vårt välmående. Men vi vet att hälsa och tarm hänger ihop och att det genom att äta bra mat går att gynna tarmflorans sammansättning, vilket vi nu ska titta närmare på.
Vad utgör en hälsofrämjande tarmflora?
Tarmfloran består huvudsakligen av bakterier. Exakt vilka bakterier som finns varierar dock mycket mellan individer, då det finns över 1000 olika arter. Forskning visar att desto mer variationsrik tarmfloran är, desto större motståndskraft har tarmfloran för att förändras vid tillfälliga störningar.
Vid olika sjukdomstillstånd ser vi förändringar i tarmfloran, framför allt att vi har en mindre variation av bakterier. Sammanfattningsvis vet vi att en riklig och varierad tarmflora är förenat med god hälsa och att det verkar viktigare än exakt vilka mikroorganismer man har i sin flora.
Hur matvanor kan påverka tarmfloran
Tarmflorans sammansättning verkar bero på flera faktorer, som ålder, vad du bor men också hur du äter. Att äta hälsosamt, men en stor andel kostfibrer och mindre mättat fett och animaliskt protein, har i studier visat sig vara associerad med en mer artrik, och således hälsosam, tarmflora.
Vi vet också att genom att äta hälsosamma mikroorganismer, som mjölksyrabakterier och bifodobakterier, kan gynna vår tarmflora. Men exakt vilken typ av livsmedel som påverkar tarmhälsan är svår att säga, eftersom de studier som finns på områden är allt för små för att det ska gå att dra specifika slutsatser.
Så här får du i dig mat som gynnar tarmhälsan
Blir du inspirerad till att ge tarmen bra förutsättningar för att må så bra som möjligt? Testa följande praktiska hälsoråd för att gynna en artrik tarmflora:
- Ät mycket fibrer, som bönor, frukt, linser, fullkornsbröd, havregryn och fullkornspasta.
Kostfibrer påverkar tarmfloran genom att de bryts ner i tjocktarmen och där blir till ”mat” för dina tarmbakterier, som i sin tur bildar hälsofrämjande ämne som kroppen tar upp och använder sig av.
- Variera dina fiberkällor.
Eftersom olika fiberkällor ger olika typ av bränsle till dina mikroorganismer, är det bästa du kan göra att äta lite av allt och variera maten. Gröt, grova mackor, rotfrukter, frukt och grönsaker är bra för kroppen på olika sätt.
- Välj bra fett.
Mängden fett och i synnerhet fettkvalitén har visat sig påverka tarmfloran, där en hög andel mättat fett i kosten är associerat med en mindre variationsrik flora. Genom att öka mängden olja, avokado, fet fisk och nötter och att äta en mindre andel grädde, ost och smör hjälper du tarmen stödjer du en frisk tarm.
- Ät fermenterade grönsaker som surkål, syrade morötter och kimchi.
Hälsosamma mikroorganismer i maten kan bidra till en bättre tarmflora. I flera årtusenden har människor exempelvis ätit fermenterade (syrade) grönsaker och andra livsmedel och nu visar det sig att den här typen av livsmedel faktiskt kan hjälpa skapa en frisk tarmflora och på så vis öka sannolikheten för en frisk kropp.
Recept på syrade morötter
Blir du sugen på att inkludera mer syrade grönsaker i kosten för hälsas skull? Testa följande grundrecept på syrade morötter, fantastiskt gott och hälsosamt. Det går jättebra att byta ut morötter till andra grönsaker som vitkål.
INGREDIENSER
1 kg ekologiska morötter
1 st gul lök
1 tsk jodfritt salt (OBS! Viktigt att det är jodfritt!)
1 tsk senapsfrön
LAG
4 dl vatten
1 msk jodfritt salt
GÖR SÅ HÄR
- Rengör händer, kniv, skärbräda och ett par glasburkar med lock. Viktigt att allt är ordentligt rent för att inte ogynnsamma bakterier ska gro!
- Koka en lag på 4 dl vatten och 1 msk salt. Låt svalna.
- Skala och grovriv morötterna och löken.
- Knåda in saltet med grönsakerna. Saltet kommer pressa ur vätskan från morötterna. Låt stå i en bunke i ca 60 min i kylen.
- Med hjälp av exempelvis en mortel eller träslev, pressa ut så mycket vätska som möjligt Vätskan ska INTE hällas ut utan vara kvar i bunken, men vi vill få ur vattnet från själva morötterna.
- Tillsätt senapsfrön och vänd ner morötterna i glasburk. Häll på med lag tills det täcker morötterna, du kan behöva använda något som en tyngd för att trycka ner grönsakerna. Lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten, annars kommer det bubbla över när jäsningen kommit i gång.
- Nu är det bara tid, mörker och svalhet som behövs för att skapa magin! Ställ burkarna på ett fat (om det mot förmodan skulle bubbla över) mörkt i rumstemperatur, optimalt är en temperatur på 22-23 grader. Om du inte har ett skafferi, täck över burkarna med en papperspåse, eller använd en klädgarderob.
- Det kommer börja bubbla i burkarna efter en dag eller två. Kontrollera då och då vätskenivån så den fortfarande täcker morötterna. Lyft gärna på locket någon gång ibland för at lätta på trycket som byggs upp.
Efter 5-7 dagar flyttar du över burkarna till kylen där de får stå i ytterligare 4-5 veckor. Den kallare temperaturen gör att fermenteringen avstannar och smaken börjar utvecklas. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.
KÄLLOR
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26306709
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25760553
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/tarmfloran
Wu, H. J., & Wu, E. (2012). The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity. Gut microbes, 3(1), 4–14.
Lazar, V. et. al (2018). Aspects of Gut Microbiota and Immune System Interactions in Infectious Diseases, Immunopathology, and Cancer. Front Immunol. Aug 15;9:1830
James, K.R et. al (2020) Distinct microbial and immune niches of the human colon. Nat Immunol 21, 343–353
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare