Så lyckas du hålla dina nyårslöften

Hejdå, 2020! Få år har präglat oss så mycket som detta år. Kanske kan det då kännas extra skönt att få blicka framåt? För även om pandemin inte är över bara för att vi byter år, ser det ljusare ut framöver och sannolikheten är stor att nya möjligheter öppnas upp.  

Nyårslöften

Så vad önskar du dig av 2021? Fokusera på hur du kan skapa en förändring som för dig i linje med vad du värderar som viktigt i livet. Utbilda dig till ett nytt yrke? Komma över din rädsla för att tala inför folk? Ta din träning till nästa nivå? Tävla? Börja äta mer vegetariskt? Vad du än väljer att ha som nyårslöften så finns det psykologiska strategier som förbättrar dina odds med att få till hållbara beteendeförändringar, alltså att se till att du inte ger upp även när vardagstristessen kommer ikapp dig.

 

8 tips för att hålla dina nyårslöften

1. VAR SPECIFK

Genom att välja ett tydligt och mätbart löfte ökar du sannolikheten för att du faktiskt genomför det. Undvik diffusa mål som att ”äta bättre”. Skriv ner så tydligt du kan vad du vill åstadkomma och hur du ska ta dig dit. Ett exempel på ett specifikt nyårslöfte kan vara ”Träna styrketräning 2 gånger och ta minst 3 lunchpromenader per vecka”.

 

2. FORMULERA DIG POSITIVT

Välj ett nyårslöfte som innebär att du ska göra något, inte att du ska undvika att göra något. Formulera det alltså i positiva termer. Istället för löftet ”inte äta godis” skulle ett nyårslöfte vara ”äta godis enbart på lördagar och att ta en frukt när jag känner mig sugen övriga dagar”.

 

3. INVOLVERA ANDRA

Vi är starkt påverkade av sociala tryck och det är inte enbart inte något dåligt. Använd det för att se till att du håller dina löften och inte kommer med ursäkter. Bestäm träningsdate med en vän, eller skriv på dina social medier vad du har för löfte så är blir det faktiskt enklare att hålla sig till planen.

 

4. VÄLJ ETT NYÅRSLÖFTE SOM KÄNNAS VIKTIGT FÖR DIG 

Kan låta självklart, men tyvärr väljer många ett nyårslöfte baserat på vad vi tror att vi borde ha som nyårslöfte. Fundera över varför du vill ha just det löftet och försök att inte låta dig styras av samhällets normer.

 

5. ANVÄND DIG AV DELMÅL

Hur ska du veta att du är på rätt väg? Dela upp ditt stora mål i mindre delmål. Välj ut några datum för utvärdering och när det är dags att avsluta projektet.

 

6. BELÖNA DIG

Se till att unna dig något härligt när du uppnår dina delmål och huvudmål. En härlig massage när du lyckats dra din kroppsvikt i marklyft? En köksapparat när du lagat en ny vegetarisk rätt i veckan under en hel månad? Små gåvor till dig själv hjälper dig hålla motivationen uppe över tid och det blir enklare för dig att se att du faktiskt gör framsteg.

 

7. LÄGG DIG PÅ EN BRA NIVÅ (VAR REALISTISK)

Det är bra att sikta högt, men det är även viktigt att verklighetspröva dina löften. Är det rimligt att jag planerar in så här mycket träning med tanke på mina livsomständigheter i år? Hinner jag det här? Ofta är det bättre att ha ett nyårslöfte som låter enkelt och litet, men som du är övertygad om att du kommer klara av att hålla, än att ha ett nyårslöfte som du innerst inne vet du kommer misslyckas med.

 

8. UNDVIK ALLT-ELLER-INGET TÄNK

Det är stor risk att man missar tips nummer 7 och sätter alldeles för ambitiösa och drastiska löften. Vid dessa situationer är det lätt att misslyckas och sannolikheten är då stor att du helt struntar i löftet. Det är mänskligt att hamna i svart-vitt tänkande och tänka att en vecka där du inte följer löftet innebär att allt är förstört. Påminn dig regelbundet att det är dina beteenden över sikt och på det stora hela som avgör effekten.

 

Stort lycka till med ditt nya år, vi hoppas att du får ett givande år och att du hittar meningsfulla mål att sträva efter.

Gott nytt år från oss!

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna