Träna för hälsan
Att man mår bra av att träna känner alla till. Men visste du att regelbunden träning kan göra detta för din fysiska och mentala hälsa?
Minska risken för vissa typer av cancer
Upp emot 30 % av alla fall av cancer kan förebyggas med hjälp av fysisk aktivitet. Det finns flera anledningar till detta, bland annat eftersom det minskar risken för övervikt, insulinkänslighet och för att passagen av näringsämnen sker snabbare i kroppen.
Koncentrationsförmåga och problemlösningsförmågan höjs
Du blir bättre på att hantera livets oundvikliga problem och hålla fokus på det du tar dig för. Ta cykeln till jobbet och njut av en extra produktiv förmiddag! Eller varför inte boka in dig på lunchspinningen om du har en tung rapport att ta tag i på eftermiddagen.
Minskad risk för stress och psykisk ohälsa
Träning kan användas både för att förebygga och för att mildra psykisk ohälsa som depression och ångest, men även öka stresstoleransen. Många med ADHD upplever även att deras symtom av rastlöshet och koncentrationssvårigheter minskar där de tränar regelbundet. Rent allmänt ger träning dig bättre förutsättningar att hantera ditt känsloliv och bli en lite mer harmonisk och välreglerad medmänniska!
Bättre aptitreglering
Träning är ett typiskt beteende som för med sig andra goda vanor. Om du kämpar med att få till bra och regelbundna matvanor kan träningen hjälpa dig genom at vässa aptitregleringen. Det blir lättare att äta bra mat när du vet att du ska träna om två timmar och det är mindre sannolikt att hoppa över måltider du egentligen behövde äta för att må bra med en jämn energinivå.
Mindre smärta och bättre funktion
Ett vanligt mål med träningen är att återfå funktion, eller minska smärta. Kanske har du rygg- eller axelproblem på grund av ett stillasittande jobb? Eller så har du en gammal idrottsskada som späkar men hålls i schack när du styrketränar regelbundet.
Det smittas
Människor i din omgivning kan få bättre hälsa eftersom de inspireras av dina aktiva val. Särskilt viktigt om du har barn i din närhet att föregå med gott exempel!
Sömnkvaliteten
Du sover bättre med en snabbare insomningstid och bättre sömnkvalitet om du rör på dig. Däremot kan det vara svårare att somna om du tränar högintensivt för nära inpå sänggående, så planering din träning så det passar dig.
Mer av det goda är inte alltid bra!
Som med allt är inte mer av något bra alltid bäst. Det går at träna för mycket och utveckla att osund relation till sin träning. Om du kämpar med att hitta balansen, ta hjälp av en professionell person som kan guida dig rätt.
Källor och tips på vidare läsning
Metaanalys träning och depression: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35416941/
Metaanalys träning och sömn: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35777076/
Metaanalys fysisk aktivitet och cancer: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31095082/
Systematisk översiktsartikel aptit och träning: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25614205/
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare