Träning efter sjukdom

Hur ska man egentligen tänka vid återgång till träning efter sjukdom?

Träna inte under pågående sjukdom

Just nu är många sjuka, antingen med covid-19 eller andra sjukdomstillstånd, som förkylningar, magsjuka, eller säsongsinfluensa. Ur såväl ett hälso- som smittsäkerhetsperspektiv är det otroligt viktigt att stanna hemma vid symtom och inte besöka ett gym om du har minsta symtom. Att vila under sjukdomsförloppet påskyndar återhämtningen och du minskar risken för relaterade komplikationer, därför bör du inte heller syssla med hemmaträning om du är sjuk.

För idrottare och motionärer kan det vara otroligt frustrerande och svårt att hålla sig borta från fysisk aktivitet, men faktum är att ett träningsuppehåll under en sjukdom inte kommer ha lika negativa effekter som du tror.

 

Risker vid för tidig återgång till träning

Vid rejäl sjukdom som feber är det direkt farligt att träna och du bör avstå helt, du kommer heller inte kunna få ut så mycket av träning på grund av nedsatt ork och förmåga. Men visste du att även vanligt förkylningsvirus med snuva och halsont i värsta fall leda till hjärtmuskelinflammation vid träning? Så även om du inte känner dig jättesjuk ska du avstå träning vid exempelvis halsont. Hjärthinnemuskelinflammation är ett relativt ovanligt tillstånd, men den som drabbas kan bli mycket sjuk och få allvarliga och långvariga hälsoeffekter, så det är inte värt risken.

 

Hur ska man tänka efter sjukdomen, när kan man komma i gång igen?

En tumregel är att inte anstränga dig till den grad att du blir andfådd om du har kvarstående förkylningssymtom. Men du mår bra och känner att du egentligen hade orkat träna, kan teknikträning, mycket lätt styrketräning, lätta promenader eller rörlighetsträning vara okej alternativ att börja med.

 

Styrketräning efter sjukdom

Just vid styrketräning kommer ett träningsuppehåll göra att du är något mer sårbar för skador och REJÄL träningsvärk. Att gå ut för hårt efter en sjukdomsepisod är därför inte att rekommendera. Desto mer tid du missat, desto mer vaksam och försiktig behöver du vara med att öka träningsvolym och intensitet. Ta lite lättare vikter de första passen och se hur kroppen reagerar och anpassa nästa pass efter det.

 

Post covid

Att träna efter en covid-19 infektion är ett område där vi fortfarande inte vet allt och där det verkar finnas en stor individvariation.

Det finns förslag på rekommendationer om att börja trappa upp träning igen efter en veckas symtomfrihet efter covid-19, för att minska risken för komplikationer. Hos personer som blivit allvarligt sjuka med respiratoriska komplikationer behöver återgång till träning/rehabilitering vara mycket långsam och följas av vården. Men även unga och vältränade personer uppvisar ibland långvariga bekymmer efter en covid-19 infektion, så kallad ”långtidscovid” med exempelvis långvarig muskeltrötthet, hjärntrötthet och svårigheter med syresättning av blodet. I dessa fall måste träningen anpassas efter måendet, individanpassas och trappas upp långsamt.

Sammanfattning

Det kan vara lockande att träna efter ett ofrivilligt träningsuppehåll, men riskerna vid en för tidig återgång till träning är allvarliga. När du är frisk, öka upp träningsvolymen och intensiteten successivt, så minskar du risken för återfall i sjukdom, skador och andra komplikationer. Se det som en mental utmaning att klara av att avhålla dig från träning vid sjukdom, det är inte farligt och du ”tappar” betydligt mindre styrka än vad du tror.

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare

 

 

KÄLLOR

Hjärtmuskelinflammation

Rehabilitering efter covid-19

Beakta hjärtkomplikationer av covid-19 vid återgång i idrott

 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna