Våra bästa tips för effektiv återhämtning

Vi listar 5 supertips för att återfå dina resurser efter en stressig period!

Varför behövs återhämtning?

Stress är en naturlig del av livet och inget vi kan eller bör undvika helt. Stress är faktiskt en nödvändig ingrediens i vardagen och ingenting som är direkt skadligt, förutsatt att det finns utrymme för återhämtning.

Den senaste forskning kring stress visar nämligen att den bästa stresshanteringen inte är att minska stressorer i vardagen. Istället är det just återhämtningen vi behöver fokusera på.

Mikroåterhämtning

Till skillnad från den gamla synen om att återhämtning endast är uppnåeligt om man har sammanhängande lång ledighet ifrågasätts allt mer. Enligt psykologen Niclas Almén, som skrivit boken "Återhämtningsguiden. Må bra trots stress och press.", är det viktigare att regelbundet fylla på med återhämtning, istället för att skjuta fram behovet till helgen eller semestern.

Han liknar återhämtningsbehovet med kostbehovet, där det bästa är regelbundet påfyllning, helst flera gånger om dagen, men att det kan räcka med mindre mängd, så kallad mikroåterhämtning.

Återhämtning kan vara många olika saker

Målet med återhämtning är att återfå resurser som man förbrukat. Det krävs att du därför tar hänsyn till vad för typ av aktivitet som hade varit återhämtade just för dig i denna stund.

Jobbar du med ett utåtriktat och socialt arbete, kanske dina vilopauser består av att sitta för dig själv, läsa en bok, lyssna på musik eller meditera. Har du suttit isolerad och skrivit en lång text? Då kanske det är återhämtande för dig att ta en fikapaus med kollegorna, eller ta dig ut i skogen och satsa på miljöombyte. Så känn efter, vad behöver du för att återställa dina resurser?

Så här får du till mikroåterhämtning - 5 tips!


1. Byt miljö

Genom att skifta miljö hjälper du hjärnan släppa tankebanor och får ny input. Genom att skifta omgivning ökar du dessutom sannolikheten för att uppmärksamma detaljer i nuet, vilket gör dig närvarande och mer “mindful” vilket sänker stress. Så när du noterar att du börjar bli sliten, testa att snabbt byta rum, som att gå till skrivaren på jobbet, eller ut i trädgården och kolla till blommorna för en kort påfyllning innan du återgår till din aktivitet.

2. Gör tvärtom

Fundera över vad just du behöver för att få tillbaka dina krafter. Ofta kommer man långt bara genom att tänka tvärtom. Suttit ensam och tänkt länge? Gör något socialt, som att ringa en vän. Varit inaktiv inomhus? Ta en promenad ute. Grubblat och oroat dig över kommande sommarplaner? Läs en spännande bok som får dig att tänka på annat en stund.

3. Påminnelser

Vi är i grunden vanemänniskor och det gör att vi lätt hamnar i samma tanke- och beteendemönster per automatik. Hjälp dig själv göra på ett nytt sätt genom att ställa påminnelser för återhämtning. Det är nämligen ohållbart och ineffektivt at fastna allt för länge med ett visst problem eller uppgift. Testa att ställa ett mobillarm var 45:e minut under ditt arbetspass, eller använd post-it lappar eller fina klisterlappar som påminnelsemarkörer på ställen där du ofta fastnar för länge (dator, TV, spegel etc.).

4. Ge kroppen resurser

Öka din stresstålighet genom att se till att kroppen regelbundet får sina behov tillgodosedda. Ät bra mat regelbundet, sov tillräckligt för dig, rör på dig och se till att du har det tryggt och ordnat omkring dig så ger du hjärnan förutsättningar att kunna hantera oundviklig stress.

5. Träna

En bra återhämtning behöver inte bestå av fysisk vila. För en person som sitter mycket på jobbet, eller har ett kognitivt belastande arbete kan absolut  motion vara återhämtning. Dessutom ökar träning din stresstålighet, du kommer alltså klarar av en större mängd påfrestning innan du känner dig stressad om du rör på dig regelbundet. Smyg därför gärna in lite fysisk aktivitet när du noterar att det hade varit återhämtande för dig. Det kan vara att ta 2 min armhävningspaus efter ett långt zoom-möte, att göra lite upphopp innan nästa möte, eller att ta en rask promenad istället för att gå in i lunchrummet på fikarasten.

 

Hoppas att även du testar att införa mer mikropauser i din vardag!


Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna