Vila med gott samvete

Måste man hålla sig borta från det goda på högtiderna? Hur ska du göra om du inte kan träna lika mycket på semestern? Ta det lugnt förstås. Vi måste alla få en paus ibland! 

Hur är man hälsosam?

Vad innebär det egentligen att vara hälsosam, nyttig och vältränad? En person som styr hela sitt vakna liv efter att äta och röra på sig optimalt skulle inte ses som hälsosam, även om det utåt sett kan verka som att det är en person som lever ett nyttigt och imponerande liv.

För att leva hälsosamt behöver vi uppnå balans, att inte leva sitt liv åt det extrema hållet utan att ha förmågan att vara flexibel och till oh med göra avstickare från sin plan ibland.

Ledighet kan göra underverk

Många som lever ”nyttigt” tycker att högtider som jul och semestrar är ångestframkallande, eftersom det lätt blir ett kliv från den vanliga livsstilen. Till varje pris ska det undvikas att den proteinberikade havregrynsgröten byts ut mot risgrynsgröt på julaftonsmorgon, eller bara tanken på att inte kunna ta sig till gymmet de dagar man är med släkten på landet bygger upp en känsla av att något är fel.

På det stora hela gör det varken från eller till för den fysiska hälsan. För den mentala hälsan däremot – kan lite ledighet från att äta och träna perfekt göra underverk!

Om du som jag älskar det goda som hör till påsken, julen och lediga dagar i solen kan nyttigare varianter av dessa godsaker vara en bra lösning. Då tänker jag på de som börjar äta julgodis och pepparkakor i november, eller inte kan tänka sig en solig sommardag utan något extra gott att dricka. Men om det bara handlar om att unna sig något vid specifika tillfällen, är det inte mycket att tänka på. 

 

Då kan jag snarare tycka att det är synd att fastna på detaljer och få dåligt samvete för något som du egentligen hade mått bra av.

Öva på en sund inställning till hälsa, kost och träning

Om du känner igen dig i att ha fastnat i ett osunt förhållningssätt till mat, träning, vikt eller hälsa är det bästa du kan göra att exponera dig för små ”regelbrott”.

Genom att utsätta dig för att ibland sätta planen på paus, kommer din rädsla minska och dina orostankar successivt minska, samtidigt som du kommer inse att det faktiskt inte ledde till att du tappade alla muskler, ökade kraftigt i vikt eller blev lat och helt tappade träningslusten när vardagen kom tillbaka.

Faktum är att när de som aldrig avviker från planen tvingas göra det, så är det lätt hänt att man på grund av det struntar i sin plan istället för att se det för vad det egentligen är: en träningsfri helg där jag åt lite mer energi och socker och mindre protein än vanligt, vilket inte påverkade min hälsa alls men gav livet lite mer guldkant på tillvaron.

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna