Alkohol och träning – vad stämmer och vad är myt?
5 vanliga myter om att kombinera alkohol och träning
Alkohol och träning – en omöjlig kombination?
Få ämnen är så mytomspunna som hur alkohol påverkar träning, styrkeutveckling och hälsa. Åsikterna går lätt isär kring huruvida det går att förena alkohol och träning. Som vanligt när det gäller ämnen som kost och hälsa, tenderar många självutnämnda experter komma med tvärsäkra och ofta extrema uttalanden, vilket skapar förvirring när man som motionär inte vet vem man ska lyssna på.
Är det verkligen så att om man dricker alkohol så är träningen man utfört den veckan bortkastad? Och hur farligt är det egentligen att sätta sig på spinningcykeln bakfull? Vi granskar några vanliga påståenden här.
Alkohol förstör en veckas träning
Falskt! Detta är en grov överdrift. Alkohol är en substans som i stora mängder påverkar kroppens alla organ negativt, men beroende på dosen är kroppen förmögen att hantera detta. Att använda alkohol som ett argument för att inte träna kommande vecka kommer inte hjälpa dig att hitta en hållbar livsstil där träning ingår. Som Styrkelabbet skrev i en utförlig artikel på ämnet – ” Den som dricker och tränar kommer alltid vara starkare än den som bara dricker.”.
Alkohol kan göra det svårare att bygga muskler
Sant! Om ditt mål är att optimera träningen för att bli så stor och stark som möjligt, är alkohol något som motverkar målet. Alkohol påverkar nämligen kroppens metabolism och hormonproduktion, där exempelvis mängden testosteron och tillväxthormon minskar och ger sämre förutsättningar för att mygga muskelmassa. Dock är det fullt möjligt att ändå bygga muskler när man konsumerat alkohol, det är bara mindre effektivt.
Det är farligt att träna en koordinationskrävande sport – som tyngdlyftning, dans eller kampsport – dagen efter du druckit alkohol
Nja… Att vi dagen efter en berusning får en nedsatt koordination stämmer, vilket ökar skaderisken för aktiviteter som ställer höga krav på koordination, precision och beslutsfattning. Det är inte farligt att dansa eller utföra en mer kognitivt krävande sport, men här måste förnuftet sättas in och du får göra en bedömning från fall till fall om du klarar aktiviteten. Om du känner dig väldigt påverkad av kvällen innan, kan det för säkerhets skull ändå vara klokt att välja löpning, spinning eller liknande istället för en lagsport exempelvis.
En öl efter träningen ”nollar” effekten från passet
Falskt! För dig som vill optimera effekten av träningen är vatten eller en proteinshake självfallet ett bättre alternativ än alkohol. Men generellt sett så har inte enstaka glas alkohol efter ett utfört träningspass samma negativa effekt på träningseffekten som många tror. Ett träningspass är alltså inte ”bortkastat” om du återhämtar dig på balkongen efteråt med en kall öl. Dricker du större mängder visar studier en negativ påverkan på träningseffekten, men det ska mycket till för att helt motverka själva träningspasset.
Obs! Du som tränar för viktnedgång behöver dock ta hänsyn till att alkohol innehåller relativt stora mängder kalorier, vilket skulle kunna leda till att du inte får önskad effekt om du dricker upp de kalorier du precis förbränt, utan behöver väga in även alkoholen i den totala energiekvationen.
Små mängder alkohol påverkar inte träningsresultaten särskilt mycket
Sant! Här stämmer verkligen ordspråket ”Dosen gör giftet”, där små mängder alkohol inte påverkar kroppens förmåga att tillgodogöra sig träning särskilt mycket, medan stora mängder alkohol har en negativ påverkan på förmågan att bygga muskler och prestera. Exakt var gränsen går är individuellt, men studier indikerar att en måttlig mängd alkohol motsvarande 2-3 enheter endast har minimal påverkan på hormonnivåer, medan 5-6 enheter har en stor negativ påverkan.
Läs mer:
Studie om hur alkohol påverkar muskeltillväxt: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19230764/
Artikel via systembolaget på temat alkohol och träning https://www.omsystembolaget.se/folkhalsa/kropp-och-halsa/halsa/alkohol-och-traning/
Styrkelabbet om träning och alkohol: https://www.styrkelabbet.se/alkohol-och-traning/
Sierra de Goldsmith, leg. Psykolog, leg. Dietist och tränare