Finns det för lite järn i vegokött?

Ny studie visar på lågt upptag av järn i många köttsubstitut

Vegoprodukter

Allt fler äter en vegetarisk kost, med förhållandevis stort intag av så kallade köttsubstitut som vegofärs, vegobullar och liknande produkter. Fördelarna med produkterna är ett minskat klimatavtryck och ett enkelt och aptitligt sätt att få i sig protein. Dessutom är det ett sätt att möta näringsrekommendationerna om att minska intaget av rött kött utan att gå miste om proteinets goda effekt på muskelmassan!

Studie om biotillgänglighet av mineraler

Nyligen publicerades en studie som undersökte biotillgängligheten av mineraler, som exempelvis järn, i just några vanliga vegoprodukter på marknaden. Biotillgänglighet handlar om hur stor del av järnet som kroppen faktiskt kan absorbera av det som finns i maten. Studien genomfördes av Chalmers Livsmedelsvetenskap och undersökte 44 vanliga vegoprodukter som burgare, korv och färs, och fann att näringsinnehållet på innehållsförteckningen inte motsvarade vad kroppen i praktiken kan tillgodogöra sig.

Resultaten visade att kroppens upptag av bland annat järn i dessa produkter var mycket lågt. Detta beror på att köttsubstituten även har höga nivåer av fytat, ett ämne som naturligt finns i bönor och spannmål, och som hämmar upptaget av viktiga mineraler som järn och zink.

Vad innebär detta i praktiken?

Personer som är i riskzon för att utveckla järnbrist behöver vara medvetna att om de äter en helvegetarisk kost med stor andel köttsubstitut, så finns det anledning att tänka till kring just järnet.

Barn och tonåringar är en grupp som på grund av sin höga tillväxt har stora järnbehov. Var fjärde tonåring har järnbrist, där menstruation hos kvinnor ökar risken. Även vuxna kvinnor i fertil ålder samt gravida är en grupp som behöver mycket järn. Uppskattningsvis lider var tredje fertil kvinna av järnbrist. Däremot är det ytterst ovanligt att vuxna män gör det. Däremot förekommer det att personer som konditionstränar får järnbrist (även kallat idrottsanemi), eftersom de röda blodkropparna som förstörs i samband med intensiva träningspass inte hinner fyllas på i samma takt som nedbrytningen. Järnbrist kan ge symtom som trötthet, att man blir lätt andfådd och får nedsatt immunförsvar.

Sätt att stimulera järnupptaget

Precis som det finns hämmande faktorer till upptaget av järn, finns det också saker man kan göra för att hjälpa kroppen absorbera mer järn, alltså höja biotillgängligheten.

  1. Ät C-vitamin till dina mest järnrika mål.
    Askorbinsyra (vitamin C) underlättar upptaget av icke-hemjärn, så komplettera måltiden med exempelvis paprika, citronlingon, broccoli, vitkål eller varför inte en apelsin som efterrätt?
  2. Inta inte kaffe, te, vin eller choklad i samband med huvudmålen.
    Dessa livsmedel innehåller ämnen som kan hämma upptaget av icke-hemjärn. Ett högt intag av kalcium kan också hämma upptaget av icke-hemjärn. Så om du misstänker att du får i dig för lite järn bör du undvika att para ihop dina huvudmål med dessa.

  3. Ät surdeg!
    Fullkornsbröd är ett exempel på ett järnrikt livsmedel, men eftersom det innehåller icke-hemjärn samt fytinsyra som hämmar upptaget är tillgängligheten av järn relativt låg. Genom surdegsbakning försvinner fytinsyran och upptaget underlättas. Dessutom är ju surdeg så gott!

  4. Ät kött då och då.
    För dig som inte är vegetarian kan ett intag av kött då och då göra att du får i dig tillräckligt med järn totalt sett eftersom det i är just i kött vi finner hemjärnet som kroppen lättast absorberar. Tack vare den så kallade ”köttfaktorn”, hjälper även kött och fisk kroppen att absorbera mer av även icke-hemjärnet, som är järnet man hittar i vegetabilier.Vegan eller vegetarian? Ät mycket bönor, linser, fullkornsprodukter, aprikos och spenat och följ råden ovan.

     

Ta hjälp!

Misstänker du att du lider av järnbrist? Besök din vårdcentral och be dem ta ett prov. Du kan behöva ta ett tillskott, men eftersom det går att överdosera järn är det bra att du först utreder att du faktiskt har brist innan du tar kosttillskott. Ett alternativ till järntabletter är så kallad blutsaft.

Källa: https://www.mdpi.com/2072-6643/14/19/3903 och livsmedelsverket.

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna