Hälsosam picknickmat

Letar du efter god och näringsrik mat som passar bra att ha med sig ut i det gröna? Då kan du sluta leta.

6 busenkla tips på god och nyttig mat att ha i picknickväskan!

Att gå ut och äta kan tolkas på flera sätt. Nu pratar jag förstås om att faktiskt gå ut och äta. Att ta med sig maten utomhus. Och då är fördelarna många! Du får frisk luft, det är ekonomiskt, roligt och får maten att smaka bättre.

Dessutom är det ett perfekt sätt att umgås eller underhålla sina barn. Så byt ut restaurangbesöket mot en picknick i skogen – du kommer inte att ångra dig.

Så vad äter man utomhus? Här kommer några av mina personliga favoriter, men när du själv ger dig ut är det bara din fantasi som sätter gränserna. För det behöver verkligen inte vara komplicerat. Du kan laga och förbereda allt i förväg och bara njuta av maten efter att du hittat din picknick-plats.

 

1. Bra (och gärna proteinrika) mackor

Köp ett gott grovt bröd (gärna nyckelhålsmärkt) och fyll med matiga fyllningar. Täck med folie och släng med i väskan.

Hummus, böngroddar och blandade grönsaker är goda veganska alternativ. Ett smart sätt att få i dig mer fisk är att slänga i rökt lax – varför inte tillsammans med färskost, riven pepparrot och sallad?

Även pulled pork/pulled chicken med picklad rödlök är en höjdare i mackan. Grillad kyckling med mosad avokado likaså. Ös på med grönsaker, lägg till en proteinkälla och mängder med grönsaker så kan det inte bli fel – helt enkelt!

 

2. Matiga sallader

Sallader med matiga ingredienser passar bra som picknick. Komponera din egen favorit genom att koka fullkornspasta, potatis, quinoa eller ris och blanda med dina favoritgrönsaker samt kyckling, keso, lax, bönor eller tofu. Ha en dressing vid sidan om så håller sig salladen fräsch längre. Salladen som jag tipsat om tidigare passar väldigt bra!

 

3. Du kan alltid lita på ägg

Gör en matig omelett och skär i portionsbitar. Även stekt ägg på macka eller kokt ägg som tillbehör gör picknickkorgen matigare. Tänk bara att den inte ska stå i värme allt för länge. En kylväska rekommenderas för långa utflykter.

 

4. Mumsiga matmuffins

Testa det här receptet på proteinrika muffins! Servera med dina favoritpålägg som du har med dig i en mindre kylväska.

 

5. Det går snabbt med proteinsmoothies

Fyll din termos med en smoothie gjord på kvarg och valfria frukter, grönsaker och bär. Fräscht, svalkande och mättande.

 

6. Tunnbrödsrulle med korv och...

Koka vegetariska eller vanliga korvar med hög kötthalt och lägg i en termos med varmt vatten. Eller varför inte grilla korven ute? Fyll tunnbröden med korv, krispiga grönsaker, senap/ketchup, eller kanske lite (mycket!) skagenröra?

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna