Nyttigt påskbord? Så väljer du bland påskens godsaker

Visste du att svenskar äter totalt 7000 ton godis under påskhelgen? Välj istället näringsrik kost att fylla påskbuffén med. Ägg i olika former, gravad lax och färgglada sallader med mango och avokado.

Godisvanor under påskhelgen

Visste du att vi svenskar äter 7000 ton godis under påskhelgen? Det är nästan 1,5 kilo per person i genomsnitt! Att äta ett påskägg med godis du gillar behöver verkligen inte utgöra en hälsorisk utan kan ingå i en balanserad kost. Det är faktiskt sunt att kunna äta av allt, inklusive godis.

Samtidigt upplever många att det är svårt att begränsa mängderna. För att inte hamna i fällan av att äta mer än du vill bara för att du har gjort ett strängt förbud mot dig själv, varför inte fokusera på mat som du vill äta mer av och som är bra för dig? Påskmaten innehåller nämligen mängder av bra livsmedel!

Ägg

ӊgg"

Normalt sett äter svensken runt 200 ägg per person och år, alltså omkring ett halvt ägg om dagen. Under påskveckan dubblas dock konsumtionen! Det innebär en total konsumtion på 2000 ton ägg. Ägg är ett livsmedel som tidvis fått dåligt rykte, men är egentligen en riktig bar råvara.

Ett medelstort ägg (55 g) innehåller strax under 80 kcal, ca 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ca 15 kcal och strax under 4 g protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 g protein och allt fett. Notera att allt protein INTE sitter i vitan vilket är en vanlig missuppfattning. Dessutom är proteinet fullvärdigt, vilket innebär att ägg innehåller alla essentiella aminosyror som människan behöver äta. Vårt proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg!

Ägg innehåller en rad olika vitaminer och mineraler varav de flesta finns i gulan. Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula.

Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, med en hög andel fleromättat fett. Kolesterolhalten är relativt hög, därav den långlivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet. Detta har emellertid visat sig vara felaktigt och inte stämma hos friska individer. Kolesterolhalten i mat har i verkligheten väldigt lite att göra med kolesterolhalten i blodet hos friska individer.

Lax

Lax i alla dess former är vanligt förekommande under påsken. Och tur är det, det är nämligen både gott och ett riktigt superlivsmedel! Laxen bidrar exempelvis med omega 3-fettsyror, vilket är oerhört viktiga för immunsystemet, hjärnas utveckling och vår generella hälsa. Precis som D vitamin är oega-3 något som de flesta av oss äter för lite av. Att byta ut en del av köttet mot fisk, som lax och sill, är ett bra sätt att äta bättre.

Har du gravat din egen lax någon gång? Om inte, bör du testa! Det är enklare än du tror och otroligt gott. Testa gärna följande recept.

Gravad lax med chili och apelsin


INGREDIENSER (ca 12-14 bufféportioner)

1 hel sida färsk laxfilé (ca 1 kg)
½ dl salt
½ dl socker
1 dl vatten
1 apelsin, skuren med skalet på i tunna skivor
1 tsk chilipulver


GÖR SÅ HÄR

Skölj och skär apelsinen i tunna skivor. Se till att plocka bort eventuella kärnor.
Koka upp vatten, chili, salt och socker och låt det blanda samman. Låt svalna.
Häll saltblandningen i en dubbel plastpåse. Lägg i laxen och apelsinskivorna, knyt påsen och förvara i kylen i minst ett dygn. Vänd på påsen då och då.
Ta ut laxen ur påsen och skär i tunna skivor.
Redo att serveras!

Psst! Oroa dig inte över sockret, det blir försumbara mängder per portion fisk. De betydande källorna till socker kommer inte från tillsatser i vanlig mat, utan från godiset vi äter.

Sill

För den som gillar sill är det bara att passa på! Sill innehåller nämligen en stor andel vitamin D, som är ett vitamin vi tenderar att få i oss för lite av. Dessutom är sillen proteinrik med en bra fettsammansättning. Ät tillsammans med kokt potatis, gräddfil och gräslök eller varför inte på en knäckemacka?


Goda, färgglada sallader

”sallad"

Ett bra påskbord innehåller inte bara animalier utan även vackra, goda sallader med mycket färg. Släng i smak- och färgrika råvaror som rödbetor, mango, jordgubbar, groddar, strimlad rödkål och avokado i salladerna och njut av en vitaminkick.

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna