Varför olivolja är nyttigt

Olivolja är ett fantastiskt livsmedel. Och det säger jag inte bara för att det är fantastiskt gott. Det kan göra bra saker för din hälsa också!

Varför är olivolja nyttigt?

Min sambo är en storkonsument av olivolja och även om jag inte klunkar i mig riktigt lika mycket som honom, så gillar jag verkligen att använda olivolja i min matlagning. Min uppfattning är dessutom att det är många som är väl medvetna om att olivolja är ett hälsosamt livsmedel och det används flitigt i de svenska köken. Så om du är tveksam. Dags att läsa vidare!

 

En del av medelhavskosten 

Den traditionella medelhavskosten innehåller mycket omättat- och fleromättat fett från livsmedel som olivolja, nötter, fisk och fågel samt stora mängder frukt, grönsaker. Samtidigt som den har mindre mängder animalier som kött och smör och väldigt lite socker. Det här har associerats med hälsa och en lång livstid.

Nyligen har forskare kommit med hypoteser om att det är just kombinationen av olivolja och grönsaker som är den hälsobringande faktorn i denna kost, som tillsammans bildar nitrofettsyror som verkar ha potential att sänka blodtrycket.

 

Men vad innehåller olivolja?

NÄRINGSVÄRDE OLIVOLJA PER MSK (13 G)

 

  • Kcal: 115
  • Protein: 0 g
  • Kolhydrater: 0 g
  • Fett: 13 g
  • Varav mättat fett: 14.3 E%
  • Varav enkelomättat fett: 72,6 E%
  • Varav fleromättat fett: 8,8 E%
  • Omega-3: 0.7 E%
  • Omega-6: 8.1 E%

 

 

Fettet är av god kvalitet och det är det som förvirrar många, att ett livsmedel kan vara kaloririkt och hälsosamt på samma gång

 

Energirikt och av god kvalité 

Olivolja är energirikt eftersom att det består av 100% fett. 1 matsked innehåller cirka 115 kcal jämfört med exempelvis Bregott som innehåller ca 87 kcal, eller rent smör som innehåller 95 kalorier per msk.

Fettet är av god kvalitet och det är det som förvirrar många, att ett livsmedel kan vara kaloririkt och hälsosamt på en och samma gång. Olivolja har nämligen en hög andel omättat- och fleromättat fett, som vi enligt livsmedelverkets rekommendationer bör äta mer av.

Det finns två fettsyror som är essentiella för människan: Omega 3 och Omega 6. Det är fetter vi måste få i oss, eftersom att våra kroppar inte kan tillverka dessa själv. Och båda dessa essentiella fettsyror finns i olivolja.

 

Olivolja tål högre temperatur

Olivoljan innehåller till skillnad från många andra vegetabiliska oljor även en hög andel av antioxidanten polyfenol som skyddar mot oxidation och härskning. Olivolja tål därför högre temperaturer än många andra oljor i matlagning.

Vid upphettning under väldigt lång tid eller mycket höga temperaturer så har polyfenolerna förbrukats och oljan kommer att härskna. Det märks genom att oljan börjar lukta och smaka illa. Rykpunkten för olivolja ligger omkring 200 grader och vanlig matlagning sker omkring 150–180 grader.

Olivolja funkar därför alldeles utmärkt att steka i men passar också bra i dressingar, pålägg eller för att doppa brödet i. 

 

Mer olivolja åt folket!

Det finns med andra ord flera anledningar till att låta olivolja ingå i kosten. Som en del av en välbalanserad kost bidrar det med hälsosamma fettsyror som är förenade med hälsa. Och tack vare det höga antioxidantinnehållet kan olivolja användas i matlagning. 

Samtidigt är olivolja energirikt, vilket kan vara bra att ha i bakhuvudet när man doserar. Som vanligt handlar det om dina kostvanor som helhet. Ett bra steg i rätt riktning är att gärna ta inspiration från den traditionella medelhavskosten. Då kommer du långt!

 

ÄT MYCKET

Fisk, fågel, baljväxter, frukt och grönt, nötter och olivolja

 

ÄT MINDRE

Rött kött, smör, läsk och socker

 

KÄLLOR

Sydsvenskan artikel

Studie göteborg, SvD

Zeta

Näringslära för högskolan, 6e upplagan 

Livsmedelsdatabasen, SLV

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna