Vilken ketchup är nyttigast?

Hur onyttigt är det att äta ketchup egentligen? Borde man välja en ketchup sötad med stevia, mindre socker, eller spelar det ingen roll? Läs om jämförelse av näringsvärdet i olika typer av ketchup.

Vanligt tillbehör med dåligt rykte

Få tillbehör har en så given plats i våra kylskåp som ketchup. Det är en av våra absolut vanligaste tillbehör, speciellt hemma hos barnfamiljer, men även bland vuxna.

Men ketchupens rykte är inte alltid lika populärt – ketchup är ohälsosamt berättas det! Det har både ett högt innehåll av såväl salt som socker.

Konsekvensen är att många skäms över att ge sina barn ketchup till var och varannan middag. Men hur onyttigt är det att äta ketchup egentligen? Borde man välja en ketchup sötad med stevia, mindre socker, eller spelar det ingen roll?

Låt oss kika på ketchupens innehåll och jämföra några olika varianter på marknaden.

 

SMAK MED GODA EGENSKAPER

Smaken av ketchup är mild med en hint av syra från vinäger, salt och sötma. Det visar sig vara en kombination som lämpar sig utmärkt att brygga över smaker. Och på det sättet kan den hjälpa kinkiga ätare, som små barn, att våga testa nya rätter.

Med den ack så bekanta smaken av ketchup – blir allt så mycket enklare.

 

NÄRINGSINNEHÅLL

Klassisk ketchup har följande huvudingredienser: Tomatpuré, vinäger, socker, salt och övriga kryddor. Men idag finns det dessutom ketchup med sötningsmedel istället för socker, mindre socker, mindre salt samt varianter helt utan vare sig sötningsmedel eller salt.

 

Är ketchup onyttigt?

Eftersom socker kommer på tredjeplats i den klassiska ketchupens ingredienslista, innebär det att det här är en produkt med relativt mycket socker. Vårt intag av socker bör begränsas till max 10% av vårt energiintag (Nordiska näringsrekommendationerna).

Med det sagt, så används oftast ketchup inte i mindre mängder, vilket gör att det på det stora hela inte behöver betyda att personen som äter ketchup får i sig för mycket socker.

Dessutom kan ketchup hjälpa personer med ensidig kost att våga sig på nya livsmedel. I det fallet skulle detta kunna väga tyngre än den eventuella risken av för mycket socker. Vidare så innehåller tomater flera viktiga näringsämnen och antioxidanter. Antioxidanten Lykopen finns faktiskt i högre koncentration i ketchup jämfört med färska tomater eftersom ketchupen har värmebehandlats vilket gör att kroppen lättare tar upp näringen.

 

SOCKERARTER

Att diskutera sockerinnehåll i maten är alltid lite krångligt. I näringsdeklarationen står nämligen inte bara mängden tillsatt socker, utan den totala mängden sockerarter, alltså även de som förekommer naturligt i produkten.

Mängden sockerarter i en produkt består alltså av både naturligt och tillsatta sockerarter.

En ledtråd till hur mycket tillsatt socker det finns i produkter är att titta på vilken plats på ingredienslistan sockret befinner sig, eftersom ingredienserna skrivs i fallande ordning.  

 

NÄRINGSJÄMFÖRELSE AV OLIKA VARIANTER AV KETCHUP

Namn

Kcal/
100g

Sockerarter/
100g

Sockerarter/
1 msk(18 g)

Sötningsmedel

Salt/
100g

Mängd tomatpuré

Heinz original

 

102 kcal

22,8 g

4,1 g

Socker

1,8 g

61 %

Heinz mindre socker & salt

64 kcal

11 g

2,0 g

Socker

0,9 g

72 %

Heinz utan tillsatt socker & salt

44 kcal

4,4 g

0,8 g

Sukralos

0,05

83 %

Felix original

80 kcal

17 g

3,1 g

Socker

2,2 g

60 %

Felix mindre socker & salt

72 kcal

11 g

2,0 g

Socker

1,4 g

83 %

Felix osötad

50 kcal

5,3 g

1,0 g

Ingen

1,4 g

83 %

Felix Stevia

51 kcal

5,7 g

1,0 g

Stevia

1,8

85 %


*1 sockerbit väger ca 3,6 g
 

 

Slutsats

När vi ställer de olika varianterna mot varandra blir vinnaren Heinz utan tillsatt socker & salt. Den innehåller högst koncentration av tomatpuré och minst salt och sockerarter. Den innehåller sötningsmedel i form av sukralos, som enligt rådande vetenskap inte har negativa hälsokonsekvenser, till skillnad från socker som vi vet är skadligt i en allt för stor mängd. 

Men tittar man på mängden som faktiskt äts blir skillnaderna nästintill försumbara. I en matsked ketchup finns inte ens i de allra sötaste ketchupsorterna en sockermängd som motsvarar mer än en sockerbit.

Det är helt enkelt fortfarande läsk, godis, glass, kakor och bakverk som utgör de stora sockerkällorna i vår kost. Inte våra smaksättare – som ketchup. Enligt stora undersökningar så utgörs nämligen hela 15 procent av energiintaget (kalorierna) av godis, läsk, bakverk och snacks (Riksmaten 2010).

 

DET BEROR PÅ MÄNGDEN

Allt beror givetvis på vilka mängder vi talar om, men är ketchupkonsumtionen begränsad anser jag som dietist att du ska välja den ketchupen som du tycker smakar bäst! Har du ett mycket stort intag av ketchup och dessutom har flera andra sockerkällor till vardags hade jag rekommenderat en variant med mindre eller helt utan socker.

 

Sierra de Goldsmith, leg. dietist, leg. psykolog, instruktör och personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna