10 tips för att löpträna i vinter

När temperaturen sjunker och snön börjar falla är det lätt att ställa in löparskorna i garderoben och retirera till soffan under en varm filt. Men med rätt förberedelser och mentala inställning kan löpning under vintern bli en riktigt härlig upplevelse.

 

Så här håller du löpträningen vid liv även under årets kallaste månader

Löpning utomhus året runt? Absolut!

När temperaturen sjunker och snön börjar falla är det lätt att ställa in löparskorna i garderoben och retirera till soffan under en varm filt. Men med rätt förberedelser och mentala inställning kan löpning under vintern bli en riktigt härlig upplevelse. Oavsett om du springer för att hålla formen inför Göteborgsvarvet, eller bara njuta av de friska vintervindarna, finns det många sätt att hålla löpträningen vid liv när kylan biter. Här är våra bästa tips för att hålla motivationen och träningsglädjen på topp under vinterns kalla månader!

 

1. Lyssna på kroppen

Kyla och mörker kan göra att kroppen känns stelare och det tar längre tid att komma igång. Ta det lugnt i början av passet och lyssna på hur din kropp reagerar på kylan.

 

2. Värm upp inomhus

Om det är riktigt kallt, värm upp inomhus innan du går ut. Gör några dynamiska stretchövningar och lättare hopp för att få upp kroppstemperaturen.

 

3. Investera i ett par vinterlöparskor

Satsa på löparskor med bra grepp för halt underlag, till exempel med dubbar eller särskilda sulor som ger bättre fäste på is och snö. Du kommer känna dig säkrare och kunna hålla ett bra tempo.

 

4. Klä dig efter väder

Använd lager-på-lager principen. Gärna med fukttransporterande material närmast kroppen, ett isolerande mellanlager och en vindtät ytterjacka. Det hjälper dig att hålla värmen utan att bli för svettig. Även kompressionskläder kan hjälpa till att hålla värmen och öka blodcirkulationen, testa att ha kompressionskläder som ditt lager ett. En så kallad buff kan användas runt halsen eller dras upp över mun och näsa för att värma inandningsluften.

 

5. Hellre korta intensiva, än långpass vid minusgrader

När det blir riktigt kallt ute är korta, intensiva pass att föredra över långdistanspassen. Testa att springa i snö (oerhört intensivt!), hitta en backe eller spring en kortare runda i snabbt tempo.

 

6. Spring när det är ljust, om möjligt

Om du har möjlighet att vara flexibel med löpartiderna, spring när det är som ljusast ute. Passen blir säkrare och du får ta del av det lilla solljuset som finns under vintern. Ta med dig löpkläderna till jobbet exempelvis och kläm in en lunchrunda! Min personliga favorit är att springa på förmiddagen på helgerna.

 

7. Se till att se och synas!

Om du måste springa i mörkret, använd pannlampa och reflexer för att synas och se bra under morgon- eller kvällsrundorna.

 

8. Belöna dig själv

Att ta sig ut i kylan kräver en rejäl dos motivation, i alla fall innan det blivit en vana. Se till att höja motivationen genom att belöna dig själv efter dina pass. En termos med varm dryck efter rundan, eller en långfrukost efter helgrundan kanske?

 

9. Spring med en kompis

Allt blir enklare när man är två. Para ihop dig med en kompis och hjälps åt med att dra med den andra ut på rundan. Förena nytta med nöje genom att få in kvalitetstid med någon du tycker om och riktigt bra träning.

 

10. Gör det till en upplevelse

Istället för att fokusera på tid och distans, njut av naturen runt dig. Stäng av tidtagningen och pulsklockan och testa att springa utan prestation och press. Du gör redan hälsan och välmåendet en stor tjänst bara genom att du tog dig ut! Spara maxningen till mildare väder, eller dina inomhuspass.

 

Hoppas dessa tips kan hjälpa dig att hålla igång löpningen även under de kallaste månaderna och göra vinterlöpningen till en utmaning som är både rolig och givande. Lycka till i spåret!

/Sierra de Goldsmith, tränare, leg. psykolog och leg. dietist på Psykologpartners

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna