5 enkla och nyttiga recept på glassar

Glass med smak av kladdkaka, vattenmelon eller varför inte kaffelatte - vi ger dig 5 recept på nyttiga glassar du inte vill missa i sommar!

Sommar + glass = sant

Få saker är så tillfredsställande som en svalkande glass i sommarvärmen. Att unna sig en helt vanlig kulglass på stranden är dessutom helt okej och något som ryms i en hälsosam och balanserad kosthållning. Från ett psykologiskt perspektiv är det till och med hälsosamt att tillåta sig att äta av allt som man tycker om. Men med det sagt kan vi inte byta ut hela vårt matintag mot glass under sommarmånaderna.

Lösningen på ekvationen är att ibland experimentera i köket för att ta fram goda bakverk, glassar och sötsaker som också har ett bra näringsinnehåll. På så vis kan du både äta vanlig glass ibland och en nyttigare variant andra dagar, för att på det stora hela se till att du ger både kroppen och själen sitt. Här kommer fem av mina absoluta favoritrecept på glassar med lite bättre näringsvärde, för dig som både vill äta kakan och ha den kvar.

Kaseinglass med smak av kladdkaka

En proteinbomb som är len, krämig och har en djup chokladsmak. Tack vare vispad äggvita blir glassen alldeles fluffig i konsistensen. Min favorit som kvällsmellis just nu!


DU BEHÖVER (FÖR 1 PORTION)

1 st äggvita
1 dl proteinpulver kasein med chokladsmak
1 tsk kakao
1,5 dl mjölk (valfri sort, jag använde havredryck)
Lite flingsalt


GÖR SÅ HÄR

Vispa äggvitan fluffig.

Rör samman mjölk, kasein, kakao och salt till en jämn och klumpfri smet.

Vänd varsamt samman kaseinröran med äggvitefluffet.

Om du har en glassmaskin, vänd ner smeten och låt maskinen arbeta tills du är nöjd med konsistensen.

För dig som inte har en glassmaskin, häll smeten i en bytta som du ställer i frysen. Ställ ett larm var 20:e minut och rör om med en sked. Efter ca 3 timmar är glassen klar att avnjutas!

 

Vattenmelonglass

Frukt är godis, jag menar glass! Sommarens enklaste och godaste törstsläckare är den här vattenmelonisglassen.


DU BEHÖVER (FÖR 6 PORTIONER)

6 egna glassformar i plast eller stål
En bit vattenmelon (ca ¼ liten melon eller en rejäl skiva, ca 300 g med skal)
En klyfta lime

GÖR SÅ HÄR

Mixa fruktköttet (ta bort kärnorna först) från en halv vattenmelon med lite pressad lime.

Häll upp i formar och ställ i frysen i 3–4 timmar. Perfekt sätt att äta frukt på!

 

Grön glass med hemlig muskelingrediens

Tala inte om det för någon, men hemligheten bakom den goda smaken, krämigheten och proteininnehållet i denna goda glass är frysta gröna ärtor! Inspirationen kom från ett recept jag hittade av Leila Lindholm, men jag har justerat lite efter vad jag hade hemma och det blev otroligt gott.


DU BEHÖVER (FÖR 1 PORTION)

½ fryst banan*
1 dl frysta gröna ärtor
Några kvistar mynta - Jag hade bara torkad och det funkade helt okej, men blev godare nästa gång jag gjorde om receptet med färsk mynta.
En skvätt citronsaft
1 tsk honung

GÖR SÅ HÄR

Låt de frysta bananerna och ärtorna stå framme i ca 10 min.

Med hjälp av en matberedare eller stavmixer, mixa samman samtliga ingredienser till en krämig glass. Ät!


*Tips! Ett lifehack är att ALLTID frysa in dina övermogna bananer i stället för att slänga dem, skiva i slattar och lägg i en plastpåse som du förvarar i frysen. Perfekt för glass, smoothies, bakning etcetera.

 

Smoothieglass med kvarg

Som mamma är det här mitt ess i ärmen just nu. Att använda massa nyttiga saker, trycka ner det i en glassform och ställa i frysen och på något magiskt vis äter mina barn som aldrig förr! Goda, näringsrika och riktigt fräscha. När jag inte har aptit, exempelvis när det är varmt och jag tränat, är de här glasspinnarna det anda jag får ner. Testa du med!

 

DU BEHÖVER (FÖR 6 GLASSPINNAR)

Naturell kvargyoghurt
Färska bär eller frukt som kiwi

GÖR SÅ HÄR

Tryck ner några favoritbär eller frukter i varje glassform och fyll på med yoghurtkvarg.

Ställ in i frysen i ca 3 timmar. Busenkelt!

 

Isproteinlatte

Okej jag erkänner att detta per definition inte är ”glass”, men den är så svalkande och så god att den behövde kvala in som en av mina favoriter en varm sommardag. Jobbar du hemifrån? Perfekt att slänga ihop under en rast och sätta sig utomhus eller på balkongen om du har en.

 

DU BEHÖVER (FÖR 1 PORTION)

1 kopp starkt kaffe som du fryser till iskuber
½ dl proteinpulver av typ vassle med exempelvis vaniljsmak
2,5 dl valfri mjölk (jag använde naturell sojadryck)


GÖR SÅ HÄR

Frys in starkt kaffe i iskuber. Det här gör jag så fort jag får en slatt över i kannan och när kuberna blivit is lägger jag dem i en plastpåse eller en matlåda som förvaras i frysen. Då är en islatte alltid när tillhands!

Fyll ett glas med kaffe-is. I en shaker (eller behållare med lock, exempelvis glasburk), skaka samman mjölk med proteinpulver.

Häll över din proteinshake över isen och sätt dig i solen. Vänta en stund så att isen börjar smälta och kaffesmaken sprider sig.

En proteinbomb som är riktigt god och svalkande, min bästa postworkout efter gymmet en solig dag!

 

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna