5 recepttips på goda matlådor
Något som är lätt hänt när vi jobbar och studerar hemifrån är att vi tappar rutiner, som våra matrutiner. Risken med detta är att vi utvecklar stressymptom och att det går ut över de vi bor med. Så hur ska man göra för att inte tappa matrutinerna? För att hjälpa dig på traven kommer här 5 tips på goda matlådor.
Rutiner vid hemmaarbete
Vi är många som arbetar och studerar hemifrån just nu. Något som är lätt hänt är att vi då tappar rutiner, som våra matrutiner.
Kanske hoppar du över lunchen helt, eller småäter istället för att ta äta en ordentlig måltid. Som du kunde läsa i bloggposten om vikten av att fysisk aktivitet vid hemarbete blir hemmaplugg och hemmajobb lätt något som flyter in över hela dagen och det kan vara svårt att hålla på gränserna.
Risken med detta är att vi utvecklar stressymptom och att det går ut över de vi bor med.
Så hur ska man göra för att inte tappa matrutinerna?
Matlåda
Vårt bästa tips för att se till att du tar en paus mitt på dagen där du fyller kroppen med bra bränsle är att förbereda matlådor. Det kan låta tråkigt och jobbigt, men i verkligheten är det otroligt tidsbesparande, enkelt och framför allt lyxigt!
Föreställ dig att du jobbar på, känner hur det kurrar i magen och hur suget på något gott infinner sig. Då minns du – du har en låda lasagne i kylen som bara behöver 2 minuter i mikron!
5 goda matlåderecept
För att hjälpa dig på traven kommer här 5 tips på goda matlådor.
Här är vi olika, vissa gillar att på söndagen laga storkok av en rätt och portionera ut i 5 matlådor som blir veckans luncher. Andra gillar mer att laga lite extra till middag varje dag och äta resterna till morgondagens lunch. Ett tredje alternativ är att laga flera rätter på söndagen för att skapa lunchlådor med variation.
Personligen gillar jag att göra ett storkok på söndagen som ger ett par matlådor och att sedan spara eventuella middagsraster som blir över under veckan. På så vis behöver inte varje middag generera en matlåda men det blir också lite ner variation i lunchmatlådorna och vi slipper slänga mat som blir över.
Vilket sätt passar dig?
Vegetarisk lasagne med spenat och pesto
INGREDIENSER (8 PORT)
800 g sojafärs (jag använda anammas formbara sojafärs)
8 dl krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 st gul lök
4 vitlöksklyftor
350 g lasagneplattor
4 dl naturell keso
4 msk pesto
300 g spenat (färsk babyspenat eller fryst spenat som fått tina)
100 g valfri ost, riven
Kryddor: 1 msk torkad basilika, 1 msk torkad oregano, 2 tsk paprikapulver, salt, peppar
GÖR SÅ HÄR
Ställ ugnen på 220 grader.
Hacka löken och fräs i olja. Tillsätt sojafärsen och rör om. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, basilika, oregano, paprikapulver, salt och peppar. Låt puttra i ca 10 min. Smaka av och krydda ev. mer.
Sila av vattnet från den tinade spenaten (om du köpte fryst) och blanda med keso och pesto.
I en stor ugnsform, lägg ett lager av färssåsen toppat av kesoblandningen. Lägg sedan ett par lasagneplattor. Upprepa proceduren med färs-lasagneplattor-spenat/keso. Toppa lasagnen med resten av sojafärsen och riven ost.
Grädda in i ugnen i ca 30 min.
Kyckling med curry och ris
INGREDIENSER (6 PORT)
900 g kycklingfilé (färsk eller fryst som fått tina i kyl över natten)
2 st paprika
1/3 purjolök
2 msk röd curry pasta
1 st broccoli
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 tsk gul curry
Saften från 1 lime eller ½ citron
Salt, peppar
6 portioner ris, exempelvis långkornigt ris
GÖR SÅ HÄR
Koka ris enligt paketets anvisningar.
Hacka grönsakerna och strimla kycklingen
Stek först kycklingen i olja så att den får färg. Ställ åt sidan.
Fräs nu grönsakerna i olja och häll sedan tillbaka kycklingen.
Tillsätt alla kryddor och slå sedan över kokosmjölken, späd med lite vatten.
Låt koka samman och smaka av, tillsätt lime och krydda eventuellt mer.
Linsgryta
Även detta recept har jag tipsat om förut, den passar perfekt som matlådemat och är busenkel att göra en stor sats av. Gå till receptet här.
Lax med fetaosttäcke och havreris
INGREDIENSER (4 PORT)
4 laxfiléer á 125 g, tinade om frysta
150 g fetaost
3 msk pesto
4 dl frysta gröna ärtor (kan bytas ut mor valfri grönsak!)
Salt, peppar
4 portioner havreris (eller annat kolhydratstillbehör du gillar)
GÖR SÅ HÄR
Ställ ugnen på 200 grader. Koka havreris enligt paketets anvisningar.
Placera de frysta laxfiléerna i en ugnssäker form. Toppa med smulad fetaost och pesto.
Stek laxen i mitten av ugnen i 12–15 min. Om du har en ugnstermometer är laxen (i min mening) perfekt vid 54–56 grader.
Tina ärtorna eller placera dem direkt i matlådan om du matlådepreppar och inte ska äta direkt.
Otroligt enkelt, matigt och gott. Tips! Köp på dig mycket lax när det är bra pris och gör en stor sats.
Tofu stroganoff
Det här receptet har jag delat förut och du hittar det här.
Hoppas du hittade något nytt recept att testa och att du ger matlådan en chans!
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare