Baka utan socker – bananchokladkaka!
Perfekt recept för dig som vill baka, utan att för den delen äta onyttigt-
Fika
Att ”ta en fika” är en vana som många av oss har. Ofta innebär fika att vi stannar upp, tar rast, eller umgås med andra samtidigt som vi äter eller dricker något gott. Att fika behöver ju faktiskt inte vara samma sak som att äta socker. En god kopp kaffe, te, uppskuren frukt eller en god macka med pålägg funkar minst lika bra. Eller varför inte prova den här banankakan, gjort på näringsrika ingredienser och jelt utan socker? Perfekt för dig som försöker dra ner på sockret 2023.
Banankaka med choklad
Banankaka är ett givet sätt att använda sina bruna, övermogna bananer på som du säkert redan testat. Men genom att addera KAKAO, når den här kakan nya kulinariska höjder. Tack vare bananens sötma och textur behövs varken vetemjöl, matfett eller socker för att kakan ska bli saftig, söt och smarrig. Perfekt för dig som kanske har ett nyårslöfte som innebär en mindre mängd socker till vardags. Varför inte baka och bjuda på jobbet, skolan, eller nästa gång det vankas fika? Kommer garanterat uppskattas!
Ingredienser, 1 längd
· 3 övermogna bananer
· 1 dl mandelmjöl, eller annat valfritt mjöl
· 1 dl proteinpulver (exempelvis vassle, ärt- eller sojaprotein), med vaniljsmak.
· ½ dl kakao
· 3 ägg
· 1 dl kvarg eller naturell yoghurt
Gör så här
1. Ställ ugnen på 175 grader.
2. Blanda mosad banan med övriga blöta ingredienser. I en separat bunke, rör ihop de torra ingredienserna. Blanda slutligen de blöta och torra ingredienserna till en enda jämn smet.
4. Häll smeten i en smörjd (eller bakplåtspappersklädd) brödform.
5. Ställ mitt i ugnen i ca 30-35 min.
OBS! Eftersom tillagningstiden varierar beroende på ugn är det viktigt att hålla koll på hur kakan ser ut. Den ska få en gyllene yta och vara lite kletig i mitten, men inte rå/rinnande.
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare