Bröd bakat på bönor
Såhär gör du ditt eget hembakade proteinbröd genom att blanda i bönor i smeten.
Baljväxter – växtrikets muskelmat!
Baljväxter, alltså ärtor, bönor och linser innehåller mängder av näring, långsamma kolhydrater och protein. Att äta ett par portioner baljväxter i veckan har dessutom visat sig vara gynnsamt för hälsan, eftersom det bland annat kan underlätta blodsockerkontroll och ge en behaglig mättnad.
Är inte bönor och sånt svårsmält?
Många som är ovana vid att äta baljväxter tycker att konsistensen är svår. Och inte nog med det, om du inte ätit så mycket fibrer i kosten tidigare, är det lätt att bli lite gasig i magen. Så därför är det bra att börja med små mängder och öka successivt.
Tips till den kräsna: mixa bönor i maten
Är du en av dom som inte gillar smaken av bönor? Kanske har du barn hemma som vägrar testa? Ingen fara! Det finns lösningar. Ett sätt att få i sig baljväxterna utan att tugga dem är att mixa ner dem i brödbaket!
Då får du ett gott och saftigt bröd med lite extra näring och protein. Och det tar oss till dagens recept. Här bjuds det på kalljästa frallor till helgfrukosten!
Recept på kalljästa bönfrallor
INGREDIENSER (CA 15 ST)
- 2 förpackningar (ca 800g) vita bönor eller kikärtor i tetrapack
- 4 dl vatten
- 1/4 paket jäst
- 1 msk honung eller sirap
- 1 tsk salt
- 1/2 dl raps- eller olivolja
- 2 dl rågmjöl
- 2 dl havregryn
- ca 6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
- Mixa bönorna släta i matberedare eller med en stavmixer.
- Rör samman vatten och olja, smula ner jästen. Lägg i mjöl, bönsmeten, sötning och salt tills du får en lös deg. Du behöver inte knåda.
- Strö över lite mjöl, täck över bunken och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme. Ställ sedan in degen i kylen och låt den kalljäsa under natten!
- På morgonen, värm ugnen till 225°C.
- Ta fram degen och häll ut på en mjölad bänk.
- Dra ut degen (knåda inte) och skär i valfritt antal (ca 14) bitar och lägg dem på 2 bakpappersklädda plåtar.
- Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 timme eller tills de jäst till ungefär dubbel storlek.
- Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills brödet är helt genomgräddat och fått fin färg. Låt svalna på galler.
- Bröd som inte äts upp förvaras bäst i frysen.
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare