Därför bör du äta mera rotfrukter

Rotfrukter är billigt, klimatsmart och framför allt gott! Men hur bidrar egentligen rotfrukter till din hälsa?

 

Läs vår artikel om rotfrukter och få dessutom 3 goda och enkla receptförslag. 

Vad är egentligen rotfrukter?

Rotfrukter är inte en strikt kategori med en tydlig definition utan ett mer allmänt matbegrepp som omfattar rötter, rotdelar, rotknölar eller stamknölar.

 

Andra exempel på livsmedel som brukar räknas in i begreppet rotfrukter är potatis, sötpotatis, rödbetor, kålrot, morot, kassava, jordärtskocka, palsternacka, svartrot, sockerbeta, majrova, rotselleri och rättika.

 

Hur bidrar rotfrukter till hälsan?

Rotfrukter innehåller en hög andel kostfibrer, mineralämnen, vitaminer och bidrar därför till en hälsosam kosthållning. Genom att lägga till rotfrukter i din kost höjs även näringsvärdet på din kost.

 

Dessutom mättar rotfrukter bra! Vilket gör att du genom att äta mer av dem kommer bli mättare och eventuellt mindre sugen på att småäta efteråt. De ger helt enkelt en varaktig och behaglig mättnad som du står dig på länge.

 

Andra fördelar med rotfrukter

Rotfrukter är billigt, klimatsmart och framför allt gott! De är matigare än andra grönsaker som gurka, tomat och sallad och mättar därför bättre och kan utan problem stå för kolhydratsdelen i en måltid, istället för exempelvis ris, pasta eller bulgur.

 

Dessutom är de enkla att tillaga, eftersom att de inte nödvändigtvis kräver kokning utan gör sig bra ugnsrostade. Bara att skala, skiva och in i ugnen med en skvätt olivolja så sköter de sig själva.

 

Rotfrukter är bra vid viktnedgång

Många som försöker gå ner i vikt upplever att man genom att tillföra rotfrukter i kosten lättare håller sig mätt samtidigt som man befinner sig på ett kaloriunderskott. Rotfrukterna ger utfyllnad, smak och färg utan att innehålla särskilt många kalorier.

 

Men går man inte upp i vikt av kolhydrater?

Detta är en otroligt vanlig missuppfattning som går tvärt emot rådande kunskapsläge. Man går upp i vikt av att äta för mycket mat i relation till hur mycket energi som förbrukas. Egentligen kan man alltså gå upp av vad som helst för mat. Men vissa livsmedel är enklare att överäta än andra, som så kallad ”skitmat.”

 

”Skitmat” som skräpmat, godis, bakverk, söt läsk och glass innehåller förvisso ofta en hög andel enkla kolhydrater, men även socker eller salt, mättat fett med ett högt kaloriinnehåll men med ett lågt näringsinnehåll. Genom att äta mycket skitmat är det lätt att få i sig ett överskott av energi. Kolhydratrika livsmedel som potatis och andra rotfrukter är kalorisnåla, men näringstäta och kan istället mätta och göra att man enklare håller sig på en lagom nivå för viktbalans eller till och med viktnedgång.

3 goda recept med rotfrukter

Unna dig själv en näringsboost med dessa goda recept med rotfrukter. 

Vad som är ”bra mat” i teorin spelar egentligen ingen som helst roll. Det betydelsefulla är vad du faktiskt stoppar i munnen. Det måste översättas i praktiska beteenden för att ha effekt. Här kommer därför tre recept med rotfrukter som är både enkla och goda.  

Kanske blir höstens utmaning att äta mer rotfrukter?

 

Vegetarisk bolognese med sojafärs, morot & rotselleri 

burgare_utan_kott

Riv ner rotfrukterna i bolognesen, ett perfekt sätt att ”smyga” in lite extra näring i måltiden. Rotfrukterna gör att bolognesen bli mustig och smakrik, testa gärna med en vegetarisk färs, annars funkar receptet givetvis bra med nötfärs eller kycklingfärs.

 

INGREDIENSER (4 PORT)

  • 4 portioner valfri pasta
  • 2 stora morötter
  • ½ medelstor rotselleri
  • 1 stor gul lök
  • 3–4 klyftor vitlök
  • 400 g sojafärs, fryst (jag använde anammas ”formbar färs”, eftersom jag gillar att den klumpar sig lite som vanlig köttfärs)
  • 800 g (2 burkar) krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • Kryddor: exempelvis torkad basilika, oregano, paprikapulver, chili, salt och svartpeppar

 

GÖR SÅ HÄR

Skala rotselleri och morötter. Riv grovt med hjälp av ett rivjärn, alternativt mixa med hjälp av en matberedare.

Skala och hacka lök, pressa vitlöken.

Stek rotfrukterna plus lök i en stekpanna tillsamman med lite olivolja eller annat matfett.

Addera sojafärs, krossade tomater, tomatpuré och vinäger. Krydda och låt allt koka på svag värme. Kan ätas direkt men blir magiskt god om det får puttra på svag värme under lång tid.

Koka pasta och servera med lite riven färsk parmesanost ovanpå för den som vill.

 

Ugnsbakade rotfrukter med halloumi och ärthummus 

burgare_utan_kott

En riktigt god rätt med lyxig touch som passar lika bra till vardags som till helgmiddag. Det mesta sköter sig nämligen själv i ugnen! Perfekt rätt om du vill bjuda en vegetarian på mat. Ärthummusen kan bytas ut mot valfri röra, som vanlig hummus, grekisk yoghurt blandat med lite citron, honung, salt & peppar eller varför inte guacamole?

Variera rätten genom att byta ut rotfrukterna, du kommer märka att det finns fler rotfrukter att välja bland än du anade.

 

INGREDIENSER (4 PORT)

  • 4 portioner halloumiost (ca 400–600 g)

Rotfrukterna

  • Ca 1,5 kg valfria rotfrukter, som exempelvis sötpotatis, rödbeta, morot, rotselleri och morot.
  • God olivolja att ringla över rotfrukterna
  • Timjan, färsk eller torkad

Ärthummus

  • 4 dl gröna ärtor (frysta)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1,5 msk tahini (sesampasta, kan uteslutas)
  • 1 citron (skalet till rotfrukterna, saften till ärthummusen)
  • Mynta (färsk eller torkad)

 

GÖR SÅ HÄR

Ställ ugnen på 225 grader.

Skala och dela rotfrukterna i ungefär lika stora bitar. Ringla över olja, salt, peppar, timjan och lite timjankvistar/torkad timjan. Låt stå i ugnen tills de mjuknar, ca 40 min på 200 grader.

Låt ärtorna tina, mixa med övriga ingredienser och smaka av med citron.

Stek halloumin i skivor tills gyllene.

Servera!

  

Marockansk ”tagine” med kyckling & sötpotatis

burgare_utan_kott

Tagine är egentligen en speciell lergryta som marockanska rätter kan tillagas i. Den här rätten är inspirerad av en klassisk tagine med härliga marockanska smaker och sötpotatis. Serveras med bröd, eller varför inte couscous, samt lite naturell matlagningsyoghurt. 

 

INGREDIENSER (4 PORT)

  • Ca 700 g kyckling, exempelvis lårfilé eller bröstfilé (tinad eller fryst)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 600 g sötpotatis
  • Ca 1 msk citronsaft
  • Ca 15 gröna oliver (kan uteslutas)
  • Kryddor: 1 tsk kanel, 1 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver, salt och peppar.
  • 2 dl naturell matlagningsyoghurt till servering

 

GÖR SÅ HÄR

Skala lök och sötpotatisen, pressa vitlöksklyftorna.

Skär sötpotatis i mindre bitar.

Strimla kycklingen.

Stek kyckling tillsammans med löken och olja i en stor gryta. När allt börjar få färg, tillsätt kryddorna.

Addera tomater, buljong, vatten och sötpotatis. Låt allt koka ihop tills potatis börjat mjukna, ca 10 min.

Rör ner oliverna och citronsaften, smaka av och krydda eventuellt mer.

Servera med en klick yoghurt, gott surdegsbrödbröd eller couscous, bulgur, ris eller liknande.

 

KÄLLA 

Livsmedelsverket - Grönsaker och rotfrukter - analys av näringsämnen

  

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna