Det nyttiga julbordet
Nyttig julmat?
Det traditionella julbordet och ätandet omkring jul beskrivs ofta som onyttig. Men stämmer det, eller finns det komponenter som är hälsosamma runt julen? Att vi under helgerna äter stora mängder godis, pepparkakor, lussebullar söt glögg, öl och bakverk stämmer förvisso, men visst går det att äta bra på det traditionella julbordet! Vi tittar på julens mest näringsrika inslag.
Citrusfrukt
Det är verkligen dags att frossa i clementiner och satsumas. Frukt ger mängder av näring utan att innehålla så mycket energi. Studier visar at människor som äter minst 500 g frukt och grönt i veckan har hälsofördelar.
Ägg
Ägg är ett otroligt livsmedel med många användningsområden. Dessutom innehåller ett ägg nästan alla näringsämnen som är essentiella för människan. Omelett eller ägghalvor brukar jag definitivt ta av på in jultallrik.
Lax
Laxen är suverän på det sättet att den ger protein och näringsämnen som vi tenderar att få för lite av, omega 3, selen och vitamin D. Visst innehåller den gravade laxen lite mer salt och socker, men fördelarna överväger. Så ser du lax i någon form på julbordet, lassa på. Tips: grava din egen lax!
Gravad lax med chili och apelsin:
Ingredienser
· 1 hel sida (ca 1 kg) färsk laxfilé
· 1/2 dl salt
· 1/2 dl socker
· 1 dl vatten
· 1 apelsin, skuren med skalet på i tunna skivor.
· 1 tsk chilipulver
Gör så här:
1) Skölj och skär apelsinen i tunna skivor. Se till att plocka bort eventuella kärnor.
2) Koka upp vatten, chili, salt och socker och låt det blanda samman. Låt svalna.
3) Häll saltblandningen i en dubbel plastpåse. Lägg i laxen och apelsinskivorna, knyt påsen och förvara i kylen i minst ett dygn. Vänd på påsen då och då.
4) Ta sedan ut laxen ur påsen och skär i tunna skivor. Redo att serveras!
Potatis
Potatis en riktig dunderknöl. Den är rik på näringsämne som kalium och vitamin C. Visste du att kokt potatis är ett av de mest mättande livsmedel sett till energiinnehåll?
Sill
Sill innehåller, liksom laxen, hälsosamma fettsyror och protein. Blanda olika typer av sill, både från klar och krämig lag. Ät gärna med ett gott knäckebröd.
Kål
Brysselkål, rödkål och grönkål är fiberrika grönsaker med högt innehåll av antioxidanter. Testa att göra en fräsch sallad och ta med dig till julbordet, så gott och vackert. Här finner du inspiration till en god grönskålssallad:
Grönkålssallad med granatäpple:
Ingredienser
· 250 g grönkål
· 1 apelsin
· 1 granatäpple
· 1 dl grovt hackade valnötter
· 1 msk flytande honung
· 2 msk citronjuice
· 3 msk olivolja
· salt, peppar
Gör så här:
1) Bryt av de inre, mjuka bladen på grönkålen. Koka upp vatten till 100 grader och släng i grönkålen i 1 minut. Häll sedan av vattnet och skölj kålen i iskallt vatten.
2) Skala och hacka apelsinen i små bitar. Grovhacka nötterna. Dela granatäpplet och plocka ut kärnorna. Blanda allt med grönkålen.
3) Blanda dressingen (olivolja, honung, citronsaft, salt, peppar) i en separat skål och häll dressingen över salladen i samband med serveringen.
Sammanfattningsvis är julbordet ingen ”bov” utan är fyllt av goda och bra livsmedel. Även livsmedel som inte togs upp på listan ovan kan ha ett bra innehåll. Faktum är att vi även har utrymme att äta och njuta av de mindre hälsosamma livsmedlen. Så rådet till dig är att äta det du gillar och njuta i jul.
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare