En hälsosam påskbuffé
Ät gott, nyttigt och näringsrikt i påsk med dessa goda recept.
1 kg lösgodis per person
Visste du att påsken är en tid då vi i Sverige äter enorma mängder godis, läsk och ägg? I genomsnitt äter svensken ett helt kilo godis per person under påskhelgen. Det är ganska mycket på en och samma gång! Att gå utanför sina vanliga matvanor under helgdagar som påsken är i sig inget problem, men för att må gott i kropp och knopp kan det vara klokt att under påsken inte helt släppa på näringsrik mat.
Nyckeln till en hälsosam påskbuffé
Det överlägset bästa tipset för dig som tenderar att äta för mycket av det goda på påsken är att satsa på att äta ordentligt med näringsrik mat som mättar bra. Exempelvis ägg, fisk, potatis och färgglada grönsaker. När vi äter oss mätta på bra mat minskar risken att vi överrätter godis. Satsa på god mat i grunden och njut sedan medvetet av det påskgodis som du verkligen gillar.
Påskfavoriter
Här kommer några av mina favoriträtter som jag brukar laga och äta under påsken. Recepten är fyllda med näring och väldigt god smak. Hoppas det kan locka till att fokusera på maten och inte läsken och godiset i år.
Rödbetshummus
Ingredienser (ca 8 portioner vid buffé)
-
1 förpackning kokta kikärtor, avrunna
-
2 stora okokta rödbetor
-
1 msk tahini
-
2 vitlöksklyftor
-
2 tsk olivolja
-
1 msk citronsaft
-
Smaksätt med spiskummin, salt och peppar
Gör så här
-
Koka upp rödbetorna i lättsaltat vatten tills de mjuknat helt. Skölj sedan av, låt svalna och dra av skalet.
-
I en matberedare, mixa samman samtliga ingredienser tills du får en jämn smet. Smaksätt med kryddorna.
-
Ställ in i kylen fram till servering.
Äggmuffins med lax och grönkål
Ingredienser (ca 12 muffins)
- 4 hela ägg
-
2 dl äggvita
-
1,5 dl valfri mjölk
-
100 g grönkål
-
150 g strimlad kallrökt lax
-
Salt och peppar
Gör så här
- Stek grönkålen snabbt i en stekpanna med lite olivolja tills den mjuknat.
-
Rör samman ägg, äggvita, mjölk, salt och peppar i en bunke.
-
Fördela strimlad lax stekt grönkål i botten av muffinsformarna/en oljad muffinsplåt.
Häll på smeten.
-
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 13–15 minuter.
Baked avocado-egg
Ingredienser (4 portioner)
-
2st avokado (ätmogna)
-
4st ägg
- Salt, peppar, chiliflakes (valfritt)
Gör så här
- Ställ ugnen på 200 grader.
-
Dela och kärna ur en avokado. Gröp ur hålet i avokadon lite extra så att ägget får plats.
-
Knäck ett ägg och dela upp äggvitan från gulorna.
-
Placera en äggula i varje avokadohalva. Vispa upp äggvitorna med en gaffel. Häll i så
mycket äggvita som får plats vid äggulan.
-
Krydda med salt, peppar och ev. lite chili.
-
Gratinera i ugnen i ca 10–12 minuter, eller tills gulan har stelnat.
Nyckeln till en sund kosthållning är att inte förbjuda dig själv något, men att äta och dricka medvetet och med njutning. Lyssna på kroppens signaler och bry dig mindre om andra människors förväntningar på vad/hur mycket du ska äta.
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare