Godaste recepten att grilla i sommar
Behöver du inspiration till grillen i sommar? Grillsäsongen är äntligen här och vi har recepten som kommer lyfta sommarens middagar - vi lovar dig!
Få till semesterkänslan vid grillen
Äntligen är det grillsäsong! Att grilla ger verkligen en känsla av lyx och är för många synonymt med att vara ledig och ha semester. Denna sommar behöver de flesta av oss dessutom anstränga oss för att få till den där semesterkänslan på hemmaplan, där kan en grillkväll verkligen förgylla tillvaron och öppna upp för sätt att umgås utomhus.
Grillad mat är lyckligtvis lätt att få till så att det både smakar gott och ger kroppen bra med näring. Här kommer därför några riktigt goda grilltips som vi tror du kommer ha stor nytta av i sommar.
Grilla dina egna vegoburgare
Det finns flera märken helfabrikat som håller bra kvalitet med hög proteinhalt och relativt få tillsatser, både när det gäller vegetariska och animaliska burgare. Men om du vill ta det ett steg längre, gör dina egna burgare!
INGREDIENSER (4 PORT)
300 g formbar sojafärs (finns i frysdisken bland övriga vegetariska produkter)
1 dl kokta svarta bönor
Salt, peppar, paprikapulver
1 tsk liguid smoke (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
Tina sojafärsen enligt förpackningens anvisningar, ca 1 timme i rumstemperatur, ibland längre.
Skölj av bönorna och mosa dem lätt med en gaffel. Blanda med färsen och smaksätt med salt, peppar, paprikapulver och liquid smoke för en rökig smak.
Grilla på gallret i ca 3–4 min per sida tills biffen har en jämn konsistens i mitten och på kanterna. Om dina burgare faller isär något, grilla på en bit folie eller stek i en het stekpanna. Servera med klassiska tillbehör som hamburgerbröd, cheddarost, krispig sallad, tomat och rödlök. Eller varför inte mosad avokado, srirachamajo och picklad rödlök?
Grillade grönsaker
Att grilla grönsaker är ett sådant lifehack! Det är ett enkelt och gott sätt att få i sig grönsaker på, perfekt när man vill få barnen att äta mera grönt, eller när man själv har svårt att få i sig tillräckligt med vegetabilier.
Förutom de klassiska tillbehören som majskolv är det fantastiskt gott att grilla spetskål, zucchini, tomater, lök, paprika, champinjoner med mera. ALLT går att grilla! Spetskålen är enkel att halvera och grilla direkt på gallret (snittytan nedåt), pensla med olja innan och se till att grillen har hög värme (200°C), ca 10 minuter beroende på storlek.
Övriga grönsaker är perfekta att skära i mindre bitar och trä på ett grillspett och grilla tills de mjuknat något.
Fiskpaket på grillen
Att grilla fisk är lättare än vad många tror! Men det går fort vilket innebär att du får hålla koll på tiden. Enklast och godast tycker jag det är att göra individuella ”foliepaket” med fisk, potatis, grönsaker och sås – en komplett måltid helt enkelt.
INGREDIENSER (4 PORT)
4 x ca 125 g färsk fisk (eller fryst fisk som tinat), exempelvis torskrygg
1 liten purjolök
1 broccoli eller romanesco
12 körsbärstomater
4 msk pesto
4 msk creme fraiche eller metana
Saften av ½ citron
Ev knippe färska örter som persilja (kan uteslutas)
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
Koka potatisen, häll av vattnet precis innan de mjuknat och låt svalna något. Skär i skivor. Under tiden skär du grönsakerna i små bitar.
Montera varje fiskpaket. Använd dubbla ark folie och fyll varje paket med en fiskbit, potatis, grönsaker, pesto och crème fraiche. Krydda och pressa över citron och förslut paketen.
Grilla paketen med indirekt värme i ca 15 minuter. Om du har grilltermometer så ska innertemperaturen på fisken ska vara omkring 56 grader.
Grillade kycklingfiléer med rosmarin och citron
Filéerna blir saftiga och smakrika, tack vare den goda marinaden. Servera med vilka tillbehör du vill, jag gillar att skära kycklingen i skivor och ha som tillbehör till en sallad med quinoa, grönsaker, fetaost och nektarin eller jordgubbar. Klassiska tillbehör som fransk potatissallad alternativt klyftpotatis och yoghurtsås är också väldigt gott.
INGREDIENSER (4 PORT)
4 kycklingfiléer
1 msk färsk rosmarin
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
3 vitlöksklyftor, pressade
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
Dela varje kycklingfilé på längden så du får tunnare filéer, eller köp så kallade ”minutfiléer”
Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar tillsammans med olja, hackad rosmarin, citronskal, balsamvinäger, honung, vitlök, salt och peppar. Låt kyckling ligga i marinaden minst 1 timme men gärna en hel dag.
Grilla kycklingbrösten direkt på grillgallret, se till att grillen är ordentligt varm.
Vänd dem medan de är lätta att få loss från grillgallret, ca 3–4 minuter per sida.
Tips! Jag älskar att passa på att grilla några extra kycklingfiléer när grillen väl är tänd, så kan jag snabbt montera ihop matlådor kommande vecka.
Enkel och nyttig dessert
Den här efterrätten är en stående favorit hemma hos oss: grillad ananas! Dela i 4 eller skala och skär i skivor och grilla på indirekt värme tills ananasen mjuknat, exakt tid beror på storlek. Servera med en klick vaniljkvarg eller vaniljglass.
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare