Grilla vegetariskt
Här kommer gröna och goda tips till grillen – gott för både hälsan och miljön!
Vad tänker du när du hör grillsäsong?
De är lätt hänt att koppla grill till kött i mängder. Men för dig som hellre njuter av livets gröna alternativ hoppas vi att de här recepten kommer ge mycket njutning när grillen är framme.
Så fram med inköpslistan! För här kommer recept på veganska grillspett, en köttfri burgare och proteinrik sallad.
Veganska grillspett
TOFUSPETT MED CHIMICHURRI
INGREDIENSER (4 PORTIONER)
SPETTEN
- Grillspett i trä/stål
- 600 g fast tofu (naturell eller rökt)
- 1 ask champinjoner
- 1 paprika i stora bitar
- 1 zucchini i tjocka skivor
- 1 gul lök i klyftor
- 1 röd lök i klyftor
CHIMICHURRI
- 2 dl finhackad persilja
- ¾ dl olivolja
- ½ dl citronjuice
- 1 finhackad schalottenlök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk chiliflakes
- 2 krm salt
GÖR SÅ HÄR
Skär tofun i centimeterstora kuber.
Blanda ingredienserna till chimichurrin. Låt tofun marinera i såsen i minst 30 min, gärna längre. Ett tips är att hälla chimichurrin i en plastpåse som tofun får ligga och dra sig i, gärna i kylen över natten.
Blötlägg spetten och trä på tofu och grönsakerna. Grilla på medelvärme tills grönsakerna är genomstekta.
Ringla över resten av chimichurrin och servera spetten med en fransk potatissallad exempelvis.
Enkelt, gott, näringsrikt och vegetariskt!
Burgare utan kött
BLACK BEAN BURGER & GUACAMOLE
Ett av mina favoritrecept på vegetariska biffar, eller burgare, är att mosa samman svarta bönor och blanda med kryddor och formbar sojafärs (som finns i frysdisken i de flesta mataffärer).
Du behöver ytterst få ingredienser, det är väldigt enkelt och hittills har receptet alltid slutat med riktigt nöjda grillgäster.
INGREDIENSER (CA 8 BURGARE)
- 400 gram sojafärs
- 1 tetrapack svarta bönor, färdigkokta och avrunna
- 1 msk barbequesås
- 2 msk sojasås
- 1 tsk rökt paprikapulver
- ½ tsk chilipulver (valfritt)
- Salt och peppar
GUACAMOLE
2 st mogna avokado, mosad med gaffel
½ kruka färsk koriander, klippt i små bitar
½ rödlök, finhackad
Saften från 1 st lime
Salt och peppar
TILLBEHÖR
- Hamburgerbröd
- Picklad lök (se recept här)
- Skivad tomat
- Salladsblad
- Någon ytterligare dressing som sriracha, ketchup eller liknade.
GÖR SÅ HÄR
Tina sojafärsen, det tar ett par timmar i rumstemperatur.
Mosa bönorna grovt med en gaffel och blanda med den tinade sojafärsen. Tillsätt smaksättningen och forma sedan till 8 st biffar.
Blanda samman ingredienserna till guacamolen, smaka av.
Grilla (eller stek) dina burgare på hög värme, ca 4 min per sida eller tills de får en fin stekyta och blir varma.
Servera burgarna tillsammans med guacamole och servera med valfria tillbehör.
Matig sallad
GRILLAD HALLOUMISALLAD MED BASILIKA & JORDGUBBAR
Matiga sallader är något av det bästa jag vet, framför allt när det är varmt ute och aptiten inte riktigt är på topp. För oavsett om vi har aptit eller inte så behöver vi fortfarande näring. Hur ska vi annars orka träna eller ens ta oss igenom dagen?
Halloumi är en lättgrillad ost med hög proteinhalt (ca 20 g protein per 100 g). I det här receptet blandas den grillade osten till en fräsch sallad med både basilika och jordgubbar. Nyttig, proteinrik och en helt underbar sommarrätt om du frågar mig!
INGREDIENSER (CA 4 PORTIONER)
- 400 g halloumi
- 1 tetrapack kikärtor (eller andra valfria bönor/linser), färdigkokta och avrunna
- 2 dl jordgubbar
- 1/2 kruka basilika (eller mynta)
- 150 g babyspenat, sköljd
- 2 st paprika i bitar
- 2 kvisttomater, skivade
- 1/2 gurka i bitar
- 1 röd lök, fint hackad
- 2 dl okokt quinoa
DRESSING
- 1 msk crema di balsamico
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk senap
- 1 msk olivolja
- Salt & peppar, eventuellt lite chiliflakes
GÖR SÅ HÄR
Koka quinoan enligt förpackningens anvisningar och låt svalna.
Skär halloumi i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla med lite olivolja och grilla snabbt på båda sidor. Lägg åt sidan.
Skär grönsakerna i mindre bitar, grovhacka basilikan.
Blanda samman grönsakerna och quinoan i en salladsskål.
Blanda dressingen i en burk, skaka om ordentligt.
Toppa salladen med grillad halloumi och ringla över dressing. Servera!
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare