Hur mycket vatten behöver man egentligen dricka?
Vattenflaska-trenden
Det har länge varit populärt att ha med sig en egen vattenflaska, för att hålla koll på sitt vätskeintag och se till att inte glömma av att dricka under dagen. Kanske även för att det får oss att se sportiga och hälsomedvetna ut! I medier läser man ofta hur viktigt det är att se till att få i sig tillräckligt med vätska, för att inte tala om hur vatten framställs i hälsokretsar. Men finns det verkligen belägg för att friska individer behöver anstränga sig för att få i sig tillräckligt med vatten?
Vi befinner oss i den årstiden när mat i allt större utsträckning äts utomhus, och visst är det underbart. Men vad ska man plocka med sig i picknickkorgen? I mitt hushåll är pannkakor en given favorit, men där ”tunna, vanliga pannkakor” står högt på önskelistan.
För att få i mig och mina familjemedlemmar lite mer näring och protein, utan att väcka misstanke, har jag börjat experimentera med att mixa ner ingredienser i min vanliga pannkaksmix. Och vet du vad? Ingen har upptäckt mina hemliga ingredienser! Testa du med.
Vatten är livsviktigt
Ja, vatten är livsviktigt. Det är faktiskt vårt viktigaste näringsämne. Vi klarar oss bra länge utan tillförsel av mat, men överlever enbart några dagar utan att få i oss vatten. Omkring 65 % av kroppsvikten utgörs faktiskt av just vatten. Vatten behövs bland annat för att upprätthålla blodtrycket, saltbalansen, transportera ämnen i kroppen mellan vävnader och organ, smörja leder och för att kunna hålla en normal ämnesomsättning.
Hur mycket vatten får vi i oss?
Vi får i oss vatten både genom att dricka och genom maten. Mat innehåller oftast mer vätska än vi är medvetna om. Kostundersökningar har visat att vi i Sverige dricker i genomsnitt 1-2 liter vatten eller annan vätska och får i oss omkring 1,5 liter vätska via maten. Hur mycket vatten som behövs varierar en del beroende på individuella faktorer som ålder, kön, mängd fettmassa och hur aktiv man är.
Sluta klunka vatten, drick när du är törstig!
De allra flesta av oss får i oss tillräckligt med vätska genom att dricka när vi är törstiga. Hos friska individer sköts vätskeregleringen automatiskt och du behöver faktiskt inte fundera så mycket över hur mycket vatten du intar. Skönt va?
Vattenförgiftning
Faktum är att det finns hälsorisker med att dricka för mycket vatten. Vattenförgiftning är ett akut och ibland livshotande tillstånd med symptom som bland annat huvudvärk, kräkningar, förvirring och muskelkramper, som kan uppstå vid intag av stora mängder vatten (5-10 liter) på kort tid. Anledningen är att vattnet späder ut saltet i kroppen, då njurarna inte klarar att göra sig av med överflödet i tillräcklig snabb takt.
Undantagen
Det finns undantag till ”drick efter törst”-regeln.
Äldre och sjuka personer har generellt en sämre förmåga att känna törst, och kan behöva hjälp med att dricka tillräckligt för att upprätthålla salt- och vätskebalansen. Detta är extra viktigt vid exempelvis värmeböljor.
Små barn har sämre förmåga att känna törst och kan även vara sämre på att kommunicera att de är törstiga.
Höga temperaturer och hård fysisk aktivitet kräver mer vätska. OBS, vid mycket hård eller långvarig träning behöver man förutom vatten även tillföra salt (natrium) och eventuellt glukos (druvsocker), för att minska risken för vattenförgiftning.
Om vi äter mycket fiber behöver vi också tänka på att dricka mer vatten, för att minska risken för förstoppning.
Sammanfattningsvis
Det finns för de allra flesta friska individer ingen anledning att dricka mer än vad törsten signalerar. Istället finns det risker med att dricka allt för mycket. Vid extrema förhållanden, hög/låg ålder eller sjukdom kan man dock behöva vara mer vaksam. Så ta med dig din vattenflaska om du trivs med det, men drick bara vid törst!
Källor och vidare läsning
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vatten
/Sierra de Goldsmith, tränare, leg. psykolog och leg. dietist på Psykologpartners