Hur onyttig är en semla?

Testa 3 annorlunda och nyttiga alternativ till den traditionella semlan.

Frossa inför fastan

Visste du att vi på fettisdagen äter omkring 6 miljoner semlor i Sverige? Semlan, eller fastlagsbulle som det också kallas, är ett bakverk som traditionellt äts just på fettisdagen som infaller 47 dagar innan påsk. Semlorna åts historiskt för att bunkra upp och ladda inför den långa fastan som rådde fram till påsk, en tradition med rötter från medeltiden.

 

Hur onyttig är en semla?

Semlan har enligt mig ett något oförtjänt dåligt rykte som ”kaloribomb”, vilket kanske inte är så märkligt med tanke på att den ursprungligen använts som ett sätt att frossa inför fastan fram till påsk. Kanske kan det ha bidragit till synen på semlan som mer onyttig än andra bakverk?

Faktum är att en semla faktiskt inte är så himla farlig, även om du vill tänka på formen. En normalstor semla innehåller omkring 350 till 500 kalorier, vilket faktiskt är lite mindre än 200 gram choklad. Det är med andra ord inget som påverkar dig eller din vikt om den äts vid något enstaka tillfälle. Att äta en fastlagsbulle som helgfika då och då och på fettisdagen, behöver man verkligen inte oroa sig över.

Idag äts dock inte semlan enbart på fettisdagen, utan ganska snabbt efter att julen stökats undan dukas generellt upp på borden, och håller i sig fram till mars. För många av oss tenderar det att bli lite väl mycket av det goda. Och inte är väl det konstigt, med tanke på att semlan är så god!

 

Vi kan äta allt men inte alltid

Mitt råd är att njuta av semlan på särskilda tillfällen och att stilla begäret däremellan genom att testa att använda dig av semlans goda smak i lite olika konstellationer. Här kommer tre riktigt goda, men hälsosamma, recept med smak av den goa semlan.

Gröt med smak av semla

INGREDIENSER

Gröten

1 dl havregryn
2 dl vatten
1 krm kardemumma
Nypa salt


Mandelröran

1 msk mandelmjöl
1 msk vatten
1 tsk honung
1 tsk mandelsmör
Lite salt


Topping

½ msk grovhackad sötmandel
1 dl valfri mjölk, gärna skummad
½ dl vaniljkvarg

 

GÖR SÅ HÄR

1. Koka gröten i mikro eller på spisen, tillsätt salt och kardemumma.
2. Blanda samman ingredienserna till mandelröran i en liten skål. Blanda tills du får en slät kräm, den är MAGISKT god så glöm inte att slicka skålen!
3. Skumma mjölken, kan enkelt göras genom att värma mjölken varsamt på medeltemperatur i kastrull samtidigt som du vispar med en handvisp.
4. Servera gröten med en klick mandelröra, kvarg, hackad mandel, skummad mjölk och ev. extra kardemumma. Njut!

 

NÄRINGSVÄRDE PER PORTION (HELA SATSEN)

Energi: 375 kcal
Protein: 18 g
Fett: 17 g
Kolhydrater: 35 g 

 

Proteinvåffla med semmelstyle

INGREDIENSER (2 ST VÅFFLOR, BLIR TOTALT 5 MINIVÅFFELSEMLOR)

Våfflan

1 dl havregryn mixade till ett fint mjöl
1 dl äggvita
½ dl vassleprotein med vaniljsmak
½ tsk mald kardemumma
1 krm salt
½ tsk bakpulver
2 msk kvarg eller naturell yoghurt
Smör eller annat matfett till våffeljärnet


Mandelmassan

3 msk mandelmjöl
½ övermogen banan
1 tsk mandelmjölk (eller annan mjölk)


Kesofluff

2 dl naturell keso
1 msk steviaströ


Garnityr

Florsocker. Jag använde Sukrin melis, en sockerfri variant. (valfritt)

 

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa havregrynen i en matberedare/med en stavmixer och blanda samman övriga ingredienser till våfflan. Smörj ett våffeljärn NOGA på både ovan och undersidan. Grädda våfflorna gyllenbruna.
2. Mosa bananen och blanda samman med mandelmjölet. Späd med mjölk till önskad konsistens.
3. Med en stavmixer, vispa keso och smaksättning fluffigt.
4. Servera individuella våffelhjärtan med en klick mandelmassa och en klick kesofluff, toppa med ett till våffelhjärta som "lock" och garnera förslagsvis med sockerfri (eller vanlig, du använder ju så liiiite!) florsocker. 


Sugen på att göra en hel måltid av det? Då placerar du helt enkelt den ena våfflan på den andra, med klet mellan. Supergott!

 

NÄRINGSVÄRDE PER "MINISEMLA" (1/5 AV HELA SATSEN)

Energi: 114 kcal
Protein: 13 g
Fett: 2 g
Kolhydrater: 10 g



Baked oats semmelstyle

INGREDIENSER

Ugnsbakad gröt

1 dl havregryn
1 ägg
2/3 mosad banan, gärna övermogen
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 krm kardemumma
1 nypa salt
Olja att smörja formen med

Mandelröra

1 msk mandelmjöl
1/3 mosad banan, gärna övermogen
½ -1 tsk mandelmjölk (eller annan mjölk/mjölkdryck)

Kesogrädde

¾ dl keso
1 tsk steviaströ (eller annat sötningsmedel)
1 krm vaniljpulver

Valfritt: florsocker/sockerfritt florsocker att pudra över som garnityr!


GÖR SÅ HÄR

1. Ställ ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till gröten och placera i en liten smord ugnsform. Ställ in i ugnen i ca 12–15 min eller tills den fått en gyllene färg och inte känns rå i mitten när du kollar med en sticka/knivsudd. Håll koll så den inte är inne för länge och blir torr! Under tiden gör du mandelmassan och kesofluffet.
2. Gör mandelmassan genom att blanda mosad banan med mandelmjöl och lite vätska.
3. Mixa keso med sötning och vaniljpulver med en stavmixer tills konsistensen är slät och lite fluffig.
4. Låt grötkakan svalna något och skär varsamt av locket. Klicka mandelmassan i mitten och toppa med kesofluffet. Lägg på locket och pudra eventuellt över lite florsocker (Ja, jag råkade ta för mycket florsocker på min, men det blev ändå gott!)

 

NÄRINGSVÄRDE PER PORTION (HELA SATSEN)

Energi: 575 kcal
Protein: 29 g
Fett: 28 g
Kolhydrater: 47 g 

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna