Juliga bakverk med extra protein

Goda bakverk med juliga smaker och bra näringsvärde.

Måste man äta nyttiga bakverk?

Självklart inte, det går jättebra att äta helt vanliga bakverk runt jul. En helt vanlig lussekatt eller pepparkaka på lucia och lite knäck på julafton ryms i en hälsosam normalkost och är inget du ska oroa dig över.

Men om du vill njuta extra ofta (och kanske smygstartar du precis som jag redan i november) så kan det vara bra och roligt att ibland testa något med lite mer protein och mindre socker.

Följande bakverk är trogna favoriter som jag bakar varje jul. De är dessutom väldigt enkla och innehåller inte ingredienser som är svåra att införskaffa. De är verkligen jättegoda, testa ett recept redan ikväll!

Mjuk pepparkaka med lingon

En riktigt saftig och god kaka som alla jag bjudit på älskar. Tar ofta med den när jag blir bortbjuden, även när det inte är juletider. Den är sötad med banan och len klick lingonsylt och får ett bra näringsvärde tack vare att den innehåller både proteinrik kvarg och fiberrika havregryn.

 

INGREDIENSER

3 ägg
2 dl naturell kvarg
2 msk smör eller rapsolja
2 stora/3 små bananer, gärna övermogna
1 msk lingonsylt
1 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl havremjöl (mixade havregryn)
1,5 msk pepparkakskrydda, går att byta ut mot vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt


GÖR SÅ HÄR

1. Ställ ugnen på 175 grader (över/undervärme)

2. Mosa bananerna och blanda med ägg, kvarg och smör.

3. Blanda samman alla torra ingredienser i en separat bunke och rör sedan samman allt till en jämn och klumpfri smet.

4. Pressa ner en bit bakplåtspapper i en liten brödform och fyll på med smeten. Alternativt: smörj och bröa en sockerkaksform och fyll sedan med smet.

5. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30 minuter, testa gärna med en sticka, den ska vara något kletig i mitten men inte rinnande och få en fin och gyllene yta.

6. Låt svalna och skär i skivor och är som det är eller med valfri topping. Personligen gillar jag att göra en getoströra där jag vispar samman färskost med lite Chevré och pyttelite honung, så gott!

 

Pepparkaksbollar

”pepparkaksbollar"

Goda bollar som passar perfekt som lyxigt mellis efter träningen, eller varför inte till advetsfikat?

 

INGREDIENSER

1,5 dl proteinpudding med chokladsmak
0,5 dl naturell keso
3 dl havregryn
3 msk kakao
1 msk sötströ (eller honung)
1 tsk pepparkakskrydda (ev. mer)
1 tsk snabbkaffe upplöst i 1 msk hett vatten
Kanel att rulla bollarna i (alternativt: använd kokosflingor, kakao, kakaonibs eller nötter)


GÖR SÅ HÄR

1. Mixa samtliga ingredienser (spara 1 dl havregryn samt det du ska rulla bollarna i) till bollarna i en matberedare eller med en stavmixer. Det går också att knåda samman allt med händerna! Efter du fått en slät smet, tillsätt resten av grynen och rör om. Om smeten är för lös, tillsätt extra gryn. Är den för torr, tillsätt lite mer proteinpudding eller vatten.

2. Rulla till små bollar och ställ på en bakpappersklädd tallrik i kyl eller frys. Tips: ha en skål med kallt vatten tillhands som du doppar händerna i emellanåt för att underlätta rullandet.

3. När bollarna stelnat till något, rulla i valfri topping som pepparkakskrydda, kakaonibs, flagad mandel, hackade nötter eller kokosflingor.

 

Saffransostkaka

”saffransostkaka.jpg"

En av mina favoriter! Om du gillar ostkaka kommer du älska den här. Jag åt den till frukost i flera veckor förra julen, den är perfekt att göra dubbel sats av och ha färdiga portionsbitar att ta av i kylen. 


INGREDIENSER

3 msk sötmandel
0,5 g saffran
3 hela ägg
2 dl mjölk, jag använde lättmjölk
500 g keso (naturell)
0,5 dl mandelmjöl
4 msk steviaströ (eller valfri sötning som strösocker/kokossocker/sukrin gold etc)
1 krm salt
1 tsk fiberhusk


GÖR SÅ HÄR

1. Ställ ugnen på 175 grader.

2. Hacka mandeln grovt (eller använd färdighackad)

3. Stöt samman saffranet och en del av "sockret" i en mortel (då fördelar sig saffransmaken bäst!)

4. Vispa samman resterande "socker" och ägg, blanda i salt, saffran, fiberhusk och mandelmjöl. Rör sedan ner keso, mandel och mjölk.

5. Häll allt i en smord ugnsform (ca 1 L) och grädda mitt i ugnen i ca 45–60 min.

6. Du ser att kakan är klar när kanterna och toppen fått färg och när kakan inte är lös när du (försiktigt) skakar på formen. Låt svalna något och servera med en klick kvarg och tinade bär eller lättsockrad sylt?



Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna