Mat-trender du bara måste testa
Säga vad man vill om sociala medier, men aldrig förr har rolig matinspiration varit så lättillgängligt. Jag har valt att provlaga två virala desserter som florerat i flödet. Resultatet? Jag rekommenderar dig att testa båda.
Kesoglass med smak av jordgubbe
Kanske har du också hört talas om den: tiktok-trenden att göra glass på…keso. Det låter kanske märkligt och inte så aptitligt, men vi var tvungna och testa. Resultatet blev över förväntan, en god proteinglass, med len smak och bra näringsvärde. Kommer definitivt göras igen med olika smaksättningar. Godare än du tror!
Ingredienser
· 250 g keso med smak av vanilj (eller naturell keso och 2 tsk vaniljsocker)
· 1 banan (som du skivat och fryst i förväg)
· 1 dl färska jordgubbar (eller frysta bär/frukt av valfri smak)
Gör så här:
1. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
2. Ät direkt eller frys in och ta fram en stund innan servering.
Frysta yoghurtbites doppade i mörk choklad
Ett somrigt och nyttigt sommarsnacks. Originalreceptet har naturell yoghurt och honung som sötning, jag testade att använda yoghurtkvarg med smak av vanilj och tyckte smaken blev perfekt och lagom söt.
Ingredienser
· 2 dl hackade jordgubbar
· 2 dl yoghurtkvarg med vaniljsmak
· 200g mörkchoklad
Gör så här:
1. Hacka jordgubbarna och blanda med yoghurtkvargen i en bunke. Portionera ut yoghurtröran på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i frysen i ca 1 h eller tills de är helt frysta.
2. Värm chokladen varsamt i ett vattenbad.
3. Ta ut de frysta yoghurtplättarna och doppa i chokladen.
4. Ställ tillbaka på plåten och ställ in i frysen i ytterligare 1 h eller när chokladen stelnat helt. Förvaras i frysen.
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare