Nyttiga saffransscones med havre

Äntligen är det säsong för bakverk med saffran igen.

SAFFRANSSCONES

De här sconesen är naggande goda och passar lika bra till frukost som till adventsfikat. Med ett innehåll av kvarg och yoghurt höjs proteinhalten jämfört med traditionella scones och de blir även saftiga och goda. Genom att blanda havregryn och vetemjöl (alternativt dinkel) höjs även fiberhalten. Servera med färskost, eller varför inte en vällagrad ost och lite marmelad?

Ingredienser (4 scones)

2,5 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl (ev. lite mer om degen blir för lös)
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 dl yoghurtkvarg, alternativt blanda själv hälften kvarg hälften naturell yoghurt (ev. mer om degen blir för torr)
40 g smör eller mjölkfritt smör/margarin. 
½ kuvert (0,25 g) saffran
2 msk sötströ (alternativt socker)
1 krm salt

Tillvägagångssätt

1. Ställ ugnen på 250 grader.
2. Blanda först samman alla torra ingredienser och rör sedan ner de blöta. Knåda ihop allt tills du får en smet. Justera med kvargyoghurt/mjöl, men slutresultatet ska vara en sammanhållande deg som är rejält kletig.
3. Klicka ut 4 bullar på en bakplåtsklädd plåt och platta ut dem lätt genom att trycka ner dem.
4. Ställ mitt i ugnen i cirka 10 min. Håll koll så de inte bränns vid. 



Näringsvärde per scones (ej medräknat tillbehör/pålägg)

  • Energi: 210 kcal
  • Protein: 8 g
  • Kolhydrater: 20 g
  • Fett: 10 g

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna