Proteinrik saffranspannkaka
Dags för juliga recept?
Meningar går isär när man får lov att börja med bakverk med smak av jul. Personligen är november månaden jag smygstartar med bakningen av saffransbullar och dylikt, medan pepparkakorna och knäcken får vänta till december.
Följande recept på saffranspannkakan är en proteinrik och sockerfri variant av den klassiska rätten. Perfekt för att lyxa till det med en julig touch samtidigt som du får i dig bra med näring! En portion av kakan motsvarar ungefär en proteinbar i sammansättning med sina
20 g protein och omkring 210 kcal.
Testa du med, receptet är busenkelt!
Proteinrik Saffranspannkaka i ugn
Ingredienser (4 portioner):
- 250 g keso
- 1 dl proteinpulver med vaniljsmak (Vassle/whey)
- 2 ägg
- 2 dl mjölk (jag använde mellanmjölk, men exempelvis havredryck går bra)
- 1 paket saffran (0,5 g)
- 1 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- Smör till formen
Till servering:
- En klick vaniljkvarg
- Färska bär, frukt eller lättsockrad sylt. Det är väldigt gott och vackert med granatäpplekärnor exempelvis!
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnsform (cirka 20x30 cm) med lite smör.
- Blanda saffran med en skvätt av mjölken och låt stå i några minuter.
- I en stor bunke, vispa äggen lätt. Addera mjölk, keso, proteinpulver och saffransmjölken.
- Rör ner vetemjölet och en nypa salt. Blanda tills du får en jämn smet.
- Häll smeten i den smorda formen och jämna till ytan.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter, tills saffranspannkakan fått en fin gyllene yta och känns fast i mitten.
- Låt pannkakan svalna något innan servering. Skär i bitar och servera med valfria tillbehör.
Ungefärligt näringsämne per portion (1/4 av receptet, ej inkluderat tillbehör)
- Kalorier: 210 kcal
- Protein: 20 g
- Kolhydrater: 16 g
- Fett: 7 g
/Sierra de Goldsmith, tränare, leg. psykolog och leg. dietist på Psykologpartners