Sommar på ett fat – vi tipsar om sommarens godaste sallader

3 recept på sommarens fräschaste sallader, perfekt att ha i picknickkorgen eller till stranden! 

Lätt att äta rätt

Jag får ibland höra av andra att de tycker det är tråkigt eller svårt att äta nyttigt. Det förvånar de flesta när jag svarar att jag verkligen inte håller med! Min teori är att vi människor tenderar att använda oss av förbud när vi försöker få till en beteendeförändring.

Vi fokuserar alltså på vad vi inte ska äta i stället för vad vi ska äta. Konsekvensen av det här är att hjärnan blir hyperfokuserad på allt det där man har på sin “onyttig-lista” och att allt annat känns tråkigt och ostimulerande. Det finns en överhängande risk att man inte kan sluta tänka på sina förbud, helt enkelt.

Mitt förslag är att i stället addera bra mat till din kost. Att fokusera på vad du ska äta mer av, inte fokusera på vad du ska äta mindre av. Genom att skifta perspektiv på det här sättet ger du dig själv dessutom möjlighet att upptäcka hur GOTT det kan vara med bra, näringsrik mat. Som följande sommarsallader. Goda, enkla, näringstäta och otroligt somriga.

Halloumisallad med quinoa och jordgubbar

Den här salladen är en riktig favorit i mitt hushåll för tillfället. Den passar både som middag en vanlig sommarkväll och som picknickmat eller tilk stranden. Jag fullkomligt älskar kombinationen av de söta jordgubbarna och den salta halloumin, det gör mina barn också!


Tips: lyxa till det med grillad i stället för stekt halloumi.


DU BEHÖVER (FÖR 4 PORTIONER)

400 g halloumi
150 g baby spenat
2,5 dl okokt quinoa (eller valfri kolhydratskälla, som bulgur, pasta, potatis)
2 dl jordgubbar
2 rejäla skivor vattenmelon
1 rödlök
1 gurka
1 paprika
1 ask körsbärstomater
Dressing: 3 msk olivolja, 1 msk balsamvinäger, 1 tsk dijonsenap, salt, peppar


GÖR SÅ HÄR

Koka quinoan enligt förpackningens anvisningar, låt svalna av något.
Stek halloumin gyllene och ställ undan.
Stek grönsakerna och frukten och blanda samman i en salladsskål.
Toppa salladen med halloumi, ringla över dressing och servera med en bit surdegsbröd.

 

Proteinrik vegosallad med smak av medelhavet

En gammal favorit som jag publicerat en gång tidigare på bloggen. Tack vare bönpasta och tofun är den riktigt proteinrik och matig. Perfekt maträtt till dig som vill äta mer växtbaserat utan att plocka bort proteinet. Kan ätas kall eller varm.

Tips: Välj en ostfri pesto för att göra rätten helt fri från animalier för dig som äter veganskt.

 

Sallad nicoise med färsk tonfisk

En riktigt lyxig sallad som du kan bjuda på under en romantisk date, eller varför inte på släktmiddagen utomhus? Du behöver ju inte avslöja hur löjligt enkel den är att slänga ihop! Välj själv om du steker eller grillar tonfisken.


DU BEHÖVER (FÖR 4 PORTIONER)

Ca 15 små potatisar, gärna färskpotatis
600 g färsk tonfisk
4 kokta ägg
150 g haricot verts
150 g vaxbönor
½ burk konserverade kronärtskockor
100 g babyspenat
50 g gemsallad (eller romansallad)
1 rödlök
2 stora tomater
En handfull oliver
Dressing: 2 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 1 klyfta vitlök, salt, peppar.

 

GÖR SÅ HÄR

Koka potatisen och ställ undan.
Förväll bönorna genom att placera dem i kokande vatten i 3 min och sedan låta dem vila i isvatten.
Skär grönsaker i mindre bitar, blanda i en skål.
Grilla eller stek tonfisken till önskad tillagningsgrad, men låt gärna kärnan vara rå så fisken inte blir torr.
Dressingen: Vispa samman vinäger, senap, vitlök. Addera olivoljan långsamt i en stråle under vispning. Salta och peppra dressingen ordentligt. Ringla över dressingen (eller servera vid sidan om)

 

Hoppas du blev sugen på att testa att införa en härlig sallad till middag i sommar!



Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna