Tips på god och enkel utflyktsmat

5 näringsrika, enkla och matiga alternativ som passar perfekt att ha med sig att äta ute i det fria!

Ta med maten ut

Att äta utomhus är gott, mysigt och ett mer coronasäkert sätt att umgås som många tagit till i dessa tider. Pandemi eller inte, så upplever många att maten smakar bättre utomhus och att det är något alldeles särskilt med att ta med sig lunchen eller frukosten ut.

Kanske kan det bli ett sätt för dig att varva ner efter en hektisk arbetsvecka? Eller varför inte gå upp extra tidigt en vardag i veckan och ta en promenad och frukost i skogen? Extra skönt är det givetvis nu när solen gör sig påmind och temperaturen blivit mer behaglig.

 

Nyttig matsäck utan krångel

Trangiakök och minigrill i all ära, men du behöver inte ett avancerat utekök för att få till en god och näringsrik picknik. Du behöver heller inte äta sådant som du inte mår bra av att äta i allt för stor mängd. För erkänn, nu har vi väl tröttnat lite på bullar och grillad korv vid det här laget?

Självklart kan du som har tid och lust göra mer avancerad utflyktsmat, men vi vill gärna slå ett slag för enkelheten. Här kommer därför 5 tips på enkla matsäcksalternativ som smakar gott, inte kräver för mycket ansträngning och ger kroppen det den behöver.

5 enkla och näringsrika förslag på mat att äta på utflykten

 

SOPPA I TERMOS

Fyll en helt vanlig termos med en god och värmande soppa. Det finns inget bättre än en mustig kopp med varm soppa efter en långpromenad i vårsolen. Testa exempelvis det här receptet på rostad majssoppa med sting! 

INGREDIENSER (4 PORT)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ st grönsaksbuljong
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 liter (ca) vatten
500 g fryst majs (tinad)
1 lime (saften)
1-3 tsk röd curry (beroende på hur mycket hetta som önskas) 
1 msk fisksås eller sojasås
Chiliflakes


GÖR SÅ HÄR

Fräs lök, majs, röd currypasta i en stekpanna. 
Addera en buljongtärning, vatten och kokosmjölk. Du kan behöva späda med mer vatten allt eftersom.
Låt småputtra en stund. 
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Smaka av med lime, fisksås/soja, chili och fyll upp en termos.

 

PANNKAKOR

”pannkakor"

Gör både barn som vuxna nöjda med en rejäl hög stekta pannkakor till matsäcken! Jag brukar använda följande recept som är lite mer mättande, proteinrika och fiberrika än traditionella pannkakor, utan att barnen noterar att det är någon skillnad.


INGREDIENSER (CA 10 PANNKAKOR)

5 ½ dl mjölk
3 dl havregryn
1 dl vetemjöl
3 ägg
1 krm salt
Matfett (jag använde ”smör&rapsolja”-blandningen) till stekning


GÖR SÅ HÄR

Mixa havregrynen till ett lent mjöl, vispa sedan samman samtliga ingredienser.
Rulla ihop och placera i en matlåda.
Ät som de är eller ha med dig keso, vaniljkvarg, grädde och lättsockrad sylt eller bär.

 

ÄGGMUFFINS

Perfekt mellanmålsmat med hög halt av protein och mycket smak. Du kan variera innehållet efter smak, jag gillar att fylla det med rökt lax eller lök och champinjoner, men det passar även bra med fetaost eller spenat!


INGREDIENSER (4-6 MUFFINS)
 

4 st ägg
4 msk vatten
Salt, peppar, färsk/torkad basilika
4-6 msk fyllning: exempelvis strimlad kallrökt lax, körsbärstomat, spenat, stekta champinjoner, rödlök, fetaost eller soltorkad tomat


GÖR SÅ HÄR
 

Vispa samman ägg, äggvita, vatten och kryddor i en bunke.
Fyll muffinsformar med smeten, placera 1 msk fyllning i varje.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 13–15 minuter.

 

(BANAN)KAKA

”banankaka"

En saftig och god banankaka med en rejäl dos protein. Perfekt till kaffet när du vill ha något sött men ätit tillräckligt med bullar, kakor och snacks den senaste tiden. Dessutom är det ett perfekt sätt att använda sig av sina övermogna bananer hemma. Receptet hittar du här.


PASTASALLAD

”pastasallad"

En paradrätt under sommarmånaderna och ett givet val till stranden. Men passar faktiskt lika bra även nu under våren! Pastasalladen går dessutom att variera i oändlighet.

Jag brukar ibland använda en pastasort som även innehåller bönor, för att höja proteinhalten. Blanda med dina favoritgrönsaker och valfritt protein, som grillad kyckling, tonfisk, tofu eller kalkon.

Jag gillar att i stället för dressing blanda pastan med pesto innan jag komponerar salladen, men en god dressing funkar annars perfekt! Tänk då bara på att inte blanda dressingen med salladsblad och grönsaker utan att ha med dressingen i en liten burk med lock, salladen mjukar annars lätt och tappar spänst.

En annan variant är att byta ut dressingen mot en röra, exempelvis hummus eller keso blandat med lite pesto eller hackade soltorkade tomater, mums!

 

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna