Tofubowl

Vegetarisk och proteinrik vardagsrätt som passar utmärkt som foodprep

Mera vego

Är detta terminen då du ska bli bättre på att ha med dig medhavd lunch? Kanske är det även nu du ska öka ditt proteinintag och äta mera hållbart? Då är det här enkla och sanslöst goda receptet definitivt något för dig. Den går att variera i oändlighet. Byt ut ris mot quinoa, andra rissorter, sötpotatis, eller nudlar. I stället för tofu kan du välja lax, kyckling, seitan eller biff. Addera grönsakerna du gillar, använd exempelvis svarta bönor, broccoli och tomat. Även dressingen kan bytas ut mot en enkel yoghurtsås, srirachamayo eller varför inte guacamole?

 

Ingredienser (4 portioner)

·       4 dl ris (jag använde jasminris)

·       600 g tofu (fast)

·       1 msk sojasås

·       1 tsk sesamolja

·       1 avokado

·       2 stjälkar salladslök

·       2 dl sojabönor (frysta)

·       1 st paprika

·       2 dl grovt strimlad rödkål

·       1 dl mango (fryst går bra)

  • Jordnötssås:
    • 3 msk jordnötssmör
    • 3 msk sojasås
    • 2 tsk sesamolja
    • 2 tsk risvinäger
    • 2 tsk sambal olek
    • 2 tsk honung eller agavesirap
    • En liten bit (ca 3 sm) färsk ingefära)
    • 1 vitlöskklyfta
    • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Tärna tofun och stek i sesamolja och soja.

  2. Strimla rödkålen och hacka grönsakerna.

  3. Koka ris enligt förpackningens anvisningar.

  4. Låt sojabönorna och mangon tina om fryst.

  5. Blanda samman ingredienserna till dressingen och mixa med en matberedare eller stavmixer tills slät.

  6. Montera matlådorna eller servera direkt, förvara dressingen separat.

 

Tips! Laga storkok och gör matlådor. Kan med fördel både ätas varm och kall.


Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna