Vegansk gryta med mycket näring
Comfort food när den är som bäst
Det här är en av mina favoritgrytor att servera till personer som är skeptiska till att äta vegetariskt eller veganskt. Den är inspirerad av den klassiska Boeuf Bourguignon, men i en enklare tappning. Proteinrik, näringsrik, mustig och riktigt god. Jag har serverat den till hasselbackspotatis, potatismos, ris eller sallad och en tjock skiva bröd. Testa du med! Perfekt matlådemat under hösten.
Ingredienser, ca 6 portioner
· 2 förpackningar á 300 g vegokött (jag använde Oumph the chunk)
· 3 msk tomatpuré
· 2 msk vetemjöl
· 2 lagerblad
· 1,5 tsk timjan
· 3 dl rött vin
· 1 tsk socker
· 1 msk soja
· 5 dl vatten
· 1 grönsaksbuljongtärning
· 3 morötter
· 3 klyftor vitlök
· 300 g valfri svamp
· Salt, peppar
· Valfritt matfett att steka i
Servera med
· Färsk bladpersilja
· Kokt potatis, potatismos, gott bröd, matvete, eller ris
Tips! Addera även steklök till grytan samtidigt som morötterna och svampen för ännu mer umami.
Gör så här:
1. Hetta upp en stor gryta med matfettet. Addera vetemjöl, timjan, lagerblad och tomatpuré́, låt fräsa samman.
2. Tillsätt nu vegoköttet och smaksättningen (salt, peppar, vin, socker, soja, vatten och grönsaksbuljong), Låt småputtra under lock i minsk 30 min, gärna mer. Smakerna kommer komma fram desto längre den får stå och tillredas.
3. Skär nu morötterna i slantar och halvera svampen. Tillsätt och låt koka samman i ytterligare 10-15 min.
4. Smaka av med salt, peppar och strö över fint hackad bladpersilja. Sleva upp och ät eller portionera upp i matlådor.
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare