Vegansk gulasch
Den här enkla varianten av gulasch är näringsrik, har mängder av grönsaker och massor av protein. En vegansk och värmande middag som passar perfekt när kylan väntar runt varje hörn!
Laga mycket – det blir bara godare
Grytor är fantastiska på det sättet att de kan bli godare av att stå till sig. Och det tar knappt längre tid att laga mer – så passa på och kör igång ett storkok. Då har du veckans matlådor klara!
Klicka här för fler recept som passar matlådan.
Att göra och ta med dig matlådor är förstås trevligt för plånboken. Men vad jag tycker är extra bra med matlådor är att du vet vad du får i dig, att du kan försäkra dig om att det är mycket näring i maten och inte minst att du serverar dig själv en portion som passar dig och dina mål.
Recept på vegansk gulasch
INGREDIENSER (CA 4 PORTIONER)
- 300 g vegobitar (jag använde ”oumph pure chunk”, men även anammas grytbitar, Quornfiléer eller liknande borde funka lika bra!)
- 4 st medelstora potatisar
- 2 st paprikor
- 1 st aubergine
- 2 st medelstora morötter
- 1 st gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- Ca 5 dl vatten
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1 msk paprikapulver
- 2 tsk timjan (torkad)
- 2 torkade lagerblad
- 1 msk sojasås
- Chilipulver efter tycke och smak
- Salt och peppar
- Raps- eller olivolja till stekning.
GÖR SÅ HÄR
- Skala och hacka alla rotfrukter och grönsaker i mindre bitar.
- Fräs grönsakerna i olja på medelvärme tills de börjar mjukna lätt, ca 3–4 min.
- Slå på krossade tomater, vatten, kryddor och sojakött.
- Låt koka utan lock på låg värme i minst 30 min, men gärna upp emot en timme. Späd med extra vatten om det behövs.
- Smaka av med salt, peppar och chili och servera med en klick yoghurt/crème fraiche och en bit surdegsbröd. Mums!
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare