Vietnamesiska vårrullar
Här har du hälsosam mat som är lätt att laga! Dessa färska vietnamesiska vårrullarna passar perfekt när du är sugen på kall och färgglad mat.
När du är sugen på tacos – men ändå inte
Rispapperrullar med god fyllning är gott, enkelt, nyttigt och vackert att se på. Dessutom är det ett roligt sätt att äta på, där alla kan rulla sina egna rullar. Lite pilligt, men jätteenkelt när man väl fått till det.
Dessa färska vietnamesiska vårrullarna passar perfekt när du är sugen på kall och färgglad mat. Ingredienserna kan varieras i oändlighet, byt exempelvis ut tofun mot handskalade räkor eller stekt kycklingfärs kryddad med lime och citrongräs.
Recept på vietnamesiska vårrullar
INGREDIENSER (CA 4 PORTIONER)
- 1 paket rispaperark (finns i den asiatiska hyllan)
- 1 förpackning glasnudlar/vermicellinudlar eller valfri nudelsort (finns i asiatiska hyllan)
- ½ dl hoisinsås (finns i asiatiska hyllan)
- ½ kruka koriander
- 2 paket fast tofu, naturell eller rökt
- 1 färsk mango
- 1 förpackning böngroddar
- 2 stora morötter
- 1 avokado
- 1 dl krossade nötter, exempelvis saltade cashewnötter eller jordnötter
- 1 knippe vårlök
- ½ gurka
- 1 röd paprika
DIPPSÅS 1 – INGEFÄRASÅS
- 2 msk honung
- 2 tsk sesamolja
- 2 tsk risvinäger
- 4 msk japansk soja
- Färsk riven ingefära, ca 1 centimeterstor bit fint riven
- 1 tsk sesamfrön, rostade
DIPPSÅS 2 – JORDNÖTSSÅS
- 4 msk jordnötssmör
- 4 tsk sweet chilisås
- 1 tsk sesamolja
- 2 tsk japansk soja
- En skvätt vatten
GÖR SÅ HÄR
- Tärna tofun och blanda med hoisin.
- Skär samtliga grönsaker i tunna stavar/små bitar och ställ fram i skålar. Krossa nötterna.
- Koka nudlar enligt förpackningens anvisningar, låt svalna.
- Blanda samman såserna.
- Vid bordet, ställ fram en stekpanna fylld med varmt vatten. Låt varje person doppa sitt rispapper i vattnet tills det mjuknat. Fyll med innehåll. Rulla ihop till en vårrulle, doppa i sås och njut!
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare