3 svalkande (och nyttiga!) sommarsallader
Recept på tre hälsosamma och somriga sallader, perfekta till pickniken, stranden eller kvällsgrillen.
Mat och värme
Att uppleva att aptiten ändras under semestern är vanligt, dels på grund av att vi ändrar våra övriga rutiner och matvanor, dels på rund av hur vi påverkas när temperaturen höjs. Många känner sig inte sugna på vanlig mat när det är som varmast, utan på något lättare. Att äta kall mat med mycket vätska i och söta smaker är något som brukar slinka ner även under årets varmaste dagar, men att äta glass till lunch och middag är inte en långsiktig lösning… Varför inte testa en av mina fruktiga sommarsallader nedan? De innehåller alla tre bra med näring, är lätta att få i sig, och är proteinrika vilket mättar och gynnar muskelsyntesen.
Recept
Kyckling med mangodressing
En favoritdressing som jag använder till det mesta under sommarhalvåret, det är så god! För det som gillar lite hetta rekommenderar jag att slänga i lite färsk eller torkad chili. Resten av salladen gör sig själv, otrolig enkel att slänga ihop på morgonen. Quinoan kan bytas ut mot annan valfri kolhydratskälla som du har över i kylen, som bulgur, ris, pasta, eller varför inte lite bröd?
Ingredienser (anpassa mängd efter tycke och antal personer)
· Grillad kyckling
· Sojabönor
· Romansallad
· Körsbärstomater
· Kokt quinoa
· Dressing:
o ½ färsk mango
o 1 tsk limesaft
o 2 msk vitvinsvinäger
o 1 tsk honung
o ½ dl oliv- eller rapsolja
o Salt
Gör så här:
1. Dela kycklingen i bitar.
2. Hacka sallad och skär tomaterna i halvor.
3. Koka quinoa enligt förpackningens anvisningar.
4. Blanda samman salladsingredienserna. (Tips! Behåll sojabönorna frysta om du inte ska äta salladen på ett par timmar så håller den sig kall, annars tina dem)
5. Mixa samman ingredienserna till dressingen med en staxmixer och servera den vid sidan om salladen, så håller den sig fräsch längre.
Fetaost, mynta och melon
Kan vara den godaste kombinationen av livsmedel, sältan från osten, sötman från melonen och fräschören av färska örter. Den här salladen är god som den är och kan absolut ätas som en rätt i sig själv, men den råkar även vara min favorit till grillat.
Ingredienser (anpassa mängd efter tycke och antal personer)
· Vattenmelon
· Salladsost 3 % (eller fetaost valfri fetthalt)
· Färsk mynta (eller basilika)
· Kokt färskpotatis
· Olivolja, salt, peppar och balsamvinäger att ringa över
Gör så här
1. Koka potatisen och skiva.
2. Dela vattenmelonen i små kuber,
3. Blanda samman melon, potatis och smula över fetaosten. Toppa med god olja, vinäger, flingsalt och svartpeppar.
Halloumi med spenat och jordgubbar
En sallad som är matig, barnvänlig och går att äta kall eller ljummen. Visste du förresten att 100 g halloumi innehåller 22 g fullvärdigt protein?
Ingredienser (anpassa mängd efter tycke och antal personer)
· Halloumi
· Jordgubbar
· Babyspenat
· Rödlök
· Paprika
· Kokt pasta, exempelvis fusilli
· Pesto
Gör så här
1. Koka pasta, ännu bättre om du har överbliven pasta i kylen. Blanda pastan med generöst med pesto.
2. Stek halloumin i mindre bitar tills gyllene.
3. Skär rödlök, jordgubbar och paprika i mindre bitar.
4. Blanda samman samtliga ingredienser och njut av en riktigt god och mättande lunch!
Skribent: Sierra de Goldsmith, leg. psykolog, leg. dietist och tränare.