Nybörjare på löpning? Så här kommer du igång!
Tio tips för dig som vill börja springa utan att skada dig.
10 tips för dig som börjar med löpning
1. BÖRJA LÅNGSAMT
Den första och absolut viktigaste regeln är att inte gå ut för hårt. Gör du det kommer du oundvikligen dra på dig en överbelastningsskada. Tro mig, det är inte värt det! Skynda långsamt så håller du i längden. Varva jogg med gång och tillåt de första passen att vara kortare än du vill. Se även till att få in vilodagar mellan passen – börja inte från noll och börja träna varje dag.
2. SPRING AVSLAPPNAD
Det här är det bästa tekniktipset jag har! God löpteknik sitter i att få det att se lätt ut. Spänn inte hela kroppen och pressa på maximalt från början till slut, skaka loss armarna, slappna av i käkleden och i händerna och föreställ dig lätta ben. Håll överkroppen upprätt, även i slutet av passet när du börjar bli trött.
3. HA RÄTT SKOR
Lägg pengar på ett par bra skor. Går gärna till en butik som specialiserar sig på just löpning och be om hjälp. Löpning är i övrigt en mycket billig träningsform, så passa på och lägg dina slantar på att få bra skor som håller dina fötter glada och fria från smärta.
4. SPRING INTE GENOM SMÄRTA
Att börja springa är förknippad med en viss smärta, detta behöver inte vara ett problem utan snarare ett kvitto på att du har engagerat muskler som legat och vilat. Det går snart över. Dock sa du vara uppmärksam på akut smärta. Exempelvis kan benhinnor och knän börja göra väldigt ont vid löpträning. Backa i så fall träningen i några dar, eller byt ut mot andra träningsformer. Kvarstår smärtan kan du behöva söka vård hos en specialist, som en fysioterapeut.
5. VARIERA TERRÄNG
Byt underlaget ofta, så att du varvar mellan att springa på asfalt, grusväg, skogsslingor, löpband och så vidare. Variera gärna bansträckningen generellt så att du ibland väljer en runda som är platt, en med mycket backar och en annan med variation. Detta minskar risken för förslitning och utmanar musklerna på flera sätt vilket gör dig starkare och snabbare.
6. HA ROLIGT
Gör inte löpningen till ett ”måste” utan försök i möjligaste mån att ha en lättsam och glädjefylld inställning. Märker du att du blir stressad av att hålla koll på distansen, tiden och tempot? Enkelt fixat – spring utan klocka. Testa at springa med hund eller kompis, eller varför inte lyssna på din favoritmusik eller pod samtidigt?
7. ÄT BRA MAT
Ät vanlig, bra, näringsrik mat. OM du börjar springa längre rundor går det åt stora mängder energi, och då är det inte är läge att hårdbanta samtidigt som du satsar på att bli bra på att springa distans.
8. GLÖM INTE STYRKAN
Komplettera gärna löpningen med att träna styrka också, en stark bål hjälper dig att få kraft till löpning, och starka ben kommer hjälpa dig i backarna och verkar skadeförebyggande.
9. TESTA ATT FÖLJA ETT TRÄNINGSPROGRAM
Ta gärna hjälp av ett beprövat träningsprogram, på maraton.se finns exempelvis flera nybörjarträningsprogram tillgängliga gratis.
10. TESTA EN APP!
Är ett uppstyrt träningsprogram för mycket just nu? Varför inte testa att springa med hjälp av smarta applikationer? Kika själv runt bland olika varianter, en personlig favorit är ett program där man blir jagad av zombies!
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare