Så hittar du motivationen till att träna

Vi ger dig 5 konkreta steg för att höja din motivation till att träna!

Svårt att ta dig iväg till gymmet?

Du är inte ensam! Att hitta drivkraft till att genomföra ett träningspass är inte alltid helt enkelt. Motivation är dessutom något som kommer och går och som påverkas av en mängd faktorer, som stress, sömn och vilka man umgås med. Extra svårt är det för många att komma igång med träningen efter ett uppehåll, som efter en lite för lugn semester.

Men med tanke på alla positiva effekter träning har på lång sikt, är det dock bra att försöka främja sin motivation till träningen. Här kommer därför några tips på vägen som hjälper dig hitta lust och kraft att ta dig iväg. För visst stämmer klyschan, att man egentligen aldrig ångrar ett träningspass?

Motivation

Det finns många psykologiska teorier om vad motivation är och hur vi kan främja den. En sådan teori som har stöd i forskning och bland annat ofta avvänds av idrottspsykologer är Self determination therory eller Självbestämmandeteorin som den heter på svenska.

Self determination theory

Teorin utgår från att den starkaste drivfaktorn inte är yttre motivation (som belöningar) utan inre motivation. För att höja sin inre motivation till träning beskriver teorin att 3 grundförutsättningar behöver infinnas: känsla av samhörighet, upplevelse av kompetens samt autonomi.

Med andra ord är det viktigt för oss att vara del av en grupp, känna att vi vet vad vi håller på med och att vi känner att det är vi själva som bestämmer vad och om vi ska träna.

Följande 5 tips är sätt att uppnå detta:

1. Träna med en kompis eller med en grupp

Att känna sig som del av en gemenskap höjer den inre motivationen. Det kan också vara ett effektivt sätt att inte komma med ursäkter, då det sociala trycket gör att det känns lite jobbigare att ställa in passet. Och visste du att det finns studier som visar att människors upplevelse av smärta minskar i grupp? Många tycker därför att det går att pusha sig hårdare med andra. Dessutom ökar sannolikheten att man får positiv feedback och känner stöttning, vilket också kan höja den inre motivationen eftersom det ger en känsla av kompetens.


2. Träna något du gillar

Fall inte in i fällan att träna det som är trendigt eller du tror att du “borde” träna. Välj istället en aktivitet som du faktiskt gillar! När du tränar för din egen skull och går på det som lockar dig, istället för att anpassa dig till samhällsnormer utifrån, höjs din inre motivation rejält. Så passa på vid terminsstart att testa på olika träningsformer och att välja det som gav mest glädje, inte det som brände flest kalorier.


3. Byt ut orden “borde” och “måste” till “vill”

Hur vi pratar med oss själva påverkar våra känslor för en aktivitet. Genom att rama in träning som något som är viktigt och meningsfullt kommer din hjärna få dig mer sugen på att utföra aktiviteten, jämfört med om du endast tränar för att slippa ångest. Men det krävs övning för att ändra sitt inre prat, så sätt genast i gång och påminn dig själv om att det hade varit skönt att unna sig ett pass idag, att du VILL träna.


4. Sätt upp mål

Ett väldigt effektivt sätt att höja sin motivation är genom at sätta upp mål. Ett bra tips är att del sa ha ett långsiktigt mål, men också att ha konkreta delmål. Det långsiktiga delmålet kan agera som en inspirerande vision som guidar dig framåt och ger dig en strävan. Delmål ger dig en känsla av kompetens eftersom de ger dig en indikation om att du är på rätt väg och gör framsteg. Logga gärna din träning i en app eller träningsdagbok för att lättare kunna följa din resa.

 

5. Ta hjälp av en expert

Enligt självbestämmandeteorin är det viktigt att känna tilltro till sin förmåga. Är du ny och osäker på gymmet kan det därför bli svårt att hitta motivationen. En strategi för att bli mer trygg och säker är att ta hjälp av en vän med träningserfarenhet, gå på gruppträning hos en duktig instruktör, eller varför inte uppsöka en personlig tränare som hjälper dig komma igång och samla erfarenhet. Det bästa tipset för att hantera din osäkerhet är dock att exponera dig, alltså utsätta dig för gymmiljö och våga ta plats.

 

Lycka till med träningen!

 

KÄLLA

BMC

APA

Idrottspsykologi med ACT


Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna