Chiapuddingbär

Chiafrön del 2

Publicerat: av Sierra De Goldsmith Taggar: Dietist Kost Mat-trender Näringslära Recept

När man talar om näring är det viktigt att göra en koppling till livsmedel och mat, hur man rent konket och praktiskt går tillväga för att få i sig nutrienterna. Här kommer därför lite tips och recept på hur du kan äta chiafrön!

Nyligen skrev jag en bloggpost om näringsvärdet i chiafrön (Chiafrön del 1). Här kommer del 2, en kompletterande post med förslag på hur du kan tillreda och äta dina näringsrika chiafrön. Hoppas det smakar!

 

Välj önskad konsistens

 

Mjuka

Genom att blötlägga så absorberar fröna en stor andel vätska (ca 10 gånger sin egen vikt), fröna blir mjuka och skapar en geléaktig konsistens, Volymen blir stor och passar som bas i gröt/pudding, en lite mer trögflytande dryck, eller som tillsats i smoothies eller i brödbak. Gör din egen gel genom att blanda 1 del frön med ca 8-10 delar vätska, låt stå ett par minuter, rör om, och låt stå igen tills önskad konsistens är uppnådd. Desto längre de står, desto mer geléliknande konsistens med redan efter 45 minuter har du uppnått en godkänd chipudding! Ett praktiskt alternativ är att låta dem stå i kylen över natten. 

 

Råa

Är du inte särskild förtjust i den något slemmiga konsistensen kan du istället äta dem råa, då är de krispiga och spröda och tar inte upp mycket volym. Perfekt att strö över yoghurten, fruktsalladen, gröt, musli eller varför inte blanda i din smoothie. Det går givetvis alldels utmärkt att byta ut dina linfrön i brödbaket mot chiafrön. 

 

Experimentera

Sedan sätter fantasin gränsen! Exakta mängder, eventuell smaksättning, blötläggningstid och tillbehör kan varieras i det oändliga. Min faster är ett riktigt chia-fanatiker, hon blandar ut chiafrön i sin vattenflaska som hon dricker av under dagen. Kom bara ihåg att skaka flaskan innan du tar en klunk... Här kommer några fler recept att ta inspiration av. 

 

Recept

 

CHIAPUDDING

Grundrecept

Ingredienser, 1 portion

  • 3 msk chiafrön
  • 2 dl mjölk (sojadryck, havredryck, komjölk etc.)

Blanda chiafrön med mjölk och ställ i kylen. Rör om efter ungefär en kvart och låt stå i kylen i ytterligare några timmar, eller helst över natten. Servera med fruktsallad, en klick yoghurt eller varför inte rostade nötter. Det går även att smaksätta själva puddingen med vanilj eller stevia exempelvis. 

 

ChiaGRÖT 

Med smak av choklad och banan. 

Ingredienser, 1 portion:

  • 1/2 dl havregryn
  • 2 dl havremjölk (eller annan mjölk/mjölkdryck)
  • 1 msk chiafrön
  • 1/2 mosad banan
  • 2 tsk kakao
  • 1 krm vaniljpulver
  • Liten nypa salt

Blanda ihop alla ingredienser, rör om efter en stund och låt svälla i kylen över natten. Servera med färska bär, kokosflingor eller en klick kvarg blandat med stevia exempelvis. 

 

Chiafresca

Den klassiska chiadrycken!

Ingredienser, 1 kanna

  • 6 dl vatten 
  • 4 msk chiafrön
  • 4-6 teskedar citron- eller limejuice
  • Honung eller agave sirap (valfritt)

Rör ner fröna i vattnet, låt det stå i ungefär fem minuter. Rör om igen och låt i kylen tills önskad konsistens är uppnådd. Tillsätt citron- eller limejuice och smaksätt sedan med honungen/sirapen.

 

Proteinrika chokladbollar med chiafrön

Gott som mellanmål! Går även att frysa in och ta fram vid behov (läs: vid akut fall av sötsug).


Ingredienser, 1 portion
  • 1 dl proteinpulver (whey) med chokladsmak
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk chiafrön
  • 0,5 dl gojibär
  • 5 torkade dadlar
  • 2 msk kokosolja
  • Lite chiliflakes(valfritt)
  • 1-3 msk vatten

Mixa (eller hacka fint) dadlar och gojibär och blanda med övriga ingredienser (förutom kakaonibs). Tillsätt mer vätska vid behov. Rulla ihop till bollar och rulla i kakaonibs eller kokosflingor. Ställ i kylen ett par timmar. 

Lycka till!

/Sierra de Goldsmith

Leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna