pepparkaksgranola.jpg

Pepparkaksgranola

Publicerat: av Sierra De Goldsmith Taggar: Granola Jul Julrecept Peepparkaka Recept

Gillar du granola? Testa att laga den här juliga versionen på hemmagjord, knaprig müsli. Ett perfekt sätt att sprida julstämning på första advent!

Skribent: Sierra de Goldsmith

Granola är oerhört gott som snacks eller som topping på filen, yoghurten, keson eller kvargen. Tyvärr är många av köpvarianterna fyllda av socker och fett och lämpar sig bäst som dessert och inte på frukostbordet. Det finns mer hälsosamma alternativ, men då kostar de ofta en hel del och kanske finns inte just din favoritsmak i butiksutbudet? Lyckligtvis är det både billigt och enkelt att laga din egen!

Det här receptet både doftar och smakar ljuvligt. Söt, kryddig och knaprig. Hela din bostad kommer dofta lätt av jul efter att du rostat din müsli! 

 

 

Tips: Gör en stor sats och ge bort till bekanta i fina påsar eller glasburkar, kommer garanterat att uppskattas. 

 

Pepparkaksgranola

Ingredienser: 

  • 3 dl havregryn
  • 1 dl rågflingor
  • 2 msk linfrön eller chiafrön
  • 1 dl pekannötter eller andra valfria nötter/frön
  • 3-6 tsk pepparkakskrydda (beroende på hur kryddig smak du önskar!)
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm salt
  • 1 stor övermogen banan 
  • 2 msk rapsolja eller smält kokosolja
  • 1-2 msk honung eller lönnsirap (välj själv grad av sötma)

Att blanda ner i granolan efter tillagning: 

  • 1 dl quinoapuffar (valfritt, kan uteslutas)
  • 1/2 dl kokosflingor (valfritt, kan uteslutas)
  • 1/2 dl torkade äppleringar, gojibär, tranbär, blåbär eller russin (valfritt, kan uteslutas) 

 

Gör så här: 

1. Blanda först samman de blöta ingredienserna, olja, mosad banan och honung. 

2. Blanda sedan samman alla torra ingredienser (ej kokosflingor, quinopuffar och bär) i en separat bunke. 

3. Blanda nu samman ingredienserna och smeta ut allt på en bakplåtsklädd ugnsplåt. 

4. Rosta i ugnen på 180 grader i 15-20 min. Rör om en gång efter ungefär halva tiden. Håll koll så att granolan blir gyllene men inte bränns vid. 

5. Ta ut plåten och låt svalna. Blanda ner puffar, kokosflingor och torkade bär och förvara exempelvis i glasburkar med lock. Klart!

 

 

 

/Sierra de Goldsmith, leg dietist

 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna